Acum zece ani, Amalid Karim a venit la Chișinău în căutarea unui trai liniștit
Trăim în pace 20 octombrie 2022, 20:38 | 42331

Jurnal TV continuă să vă prezinte istoriile oamenilor de diferite naționalități, care conviețuiesc aici în pace. Acum zece ani, în căutarea unui trai liniștit, a venit la Chișinău, din Irak, Amalid Karim, împreună cu familia ei. După o perioadă îndelungată de frică, Amalid povestește că, în sfârșit, se simte în siguranță. A învățat limba româna și îi ajută pe alți refugiați ca ea să-și găsească echilibrul lăuntric.

Amalid Karim, pe atunci profesoară de matematică, avea 30 de ani când a izbucnit războiul din Irak.

AMALID KARIM, refugiată din Irak: "Situația de liniște, stabilitate... Deloc nu era pace. Toată ziua era gălăgie. Război, oameni, multe... Mai ales pentru tineri a fost greu. Nu puteam să trăim acolo. Am fugit, am căutat pacea. Cel mai important pentru oameni e pacea."

A renunțat la serviciu și, împreună cu soțul, s-a refugiat în Dubai. Chiar dacă au avut un business de succes în domeniul transportului și creșteau o fiică, nu se puteau adapta vieții de acolo. Au decis să continuă căutările în speranța să găsească un loc, unde se vor simți bine. Întâmplarea a făcut să audă lucruri bune despre Republica Moldova, unde au venit în 2012. Le-a fost greu pentru că nu aveau pe nimeni aici. Știau doar araba și engleza.

AMALID KARIM, refugiată din Irak: "Ultima zi de februarie, pe 29 am ajuns în Moldova cu fiica mea. La început a fost, desigur, foarte greu. Nu știam limba, nu știam oamenii. Eram doar eu, fiica și soțul."

În timp ce soțul său s-a înscris la studii în aviație, Amalid a început să învețe la Universitatea Tehnică.

AMALID KARIM, refugiată din Irak: "Eu, paralel cu lucrul, am intrat la UTM, la facultatea urbanism și arhitectură. Eu nu pot sta acasă așa, degeaba. Am două diplome și stau pentru că nu știu limba, nu cunosc oamenii. Când am intrat la facultate, știam numai „Bună ziua!” și ”La revedere!”. Sincer, nimic."

Deși nu știa limba română, obținea note foarte bune și a avut chiar o bursă. A depus mult efort și a fost mereu sprijinită de profesori. Dar în tot acest timp, studia sârguincios româna. Exact după șase luni, a început să o vorbească fluent.

AMALID KARIM, refugiată din Irak: "Și eu învăț limba, dacă eu respect locul unde trăiesc, țara. Trebuie să începi pe puncte, să înveți limba."

Amalid a ținut neapărat ca și fiica ei să învețe limba oficială. Acum, fata studiază la Universitatea de Medicină, iar mama ei lucrează la UNHCR, care ajută refugiații din întreaga lume.

Pe peretele cabinetului său, femeia irakiană păstrează desenele copiilor ucraineni, pe care i-a ajutat de la începutul războiului. Deși nu cunoaște limba rusă, înțelege perfect prin ce trec ei.

AMALID KARIM, refugiată din Irak: "Vrei nu vrei, prima perioadă noi suntem străini când venim în altă țară. Eu înțeleg foarte bine ce simt ei."

Amalid se bucură însă că și-a găsit liniștea și că în sfârșit poate spune că se simte aici acasă. Recent, a depus jurământul pentru a obține cetățenia Republicii Moldova.

AMALID KARIM, refugiată din Irak: "Așa de bine e în Moldova! Când trăiești aici, e mai grea situația cu salariul, cu lucrul, da. Dar când plecăm, sincer vă spun, nu este nimic ca Moldova! Nu este!"

Potrivit datelor UNHCR, cel puțin 90 de milioane de oameni din întreaga lume au fost nevoite să-și părăsească casele din diverse motive. Aproape 27 de milioane de oameni sunt oficial refugiați.

Opinia ta contează. Comentează!