Tehnologiile informaționale ajung în sectorul agricol datorită dezvoltării complexului de cercetare „Agro IT Arena”
IT şi Ştiinţă 4 iulie 2023, 15:42 | 3128

Tehnologiile informaționale ajung și în sectorul agricol. Primii pași au fost făcuți la Universitatea Tehnică a Moldovei, datorită dezvoltării complexului de cercetare „Agro IT Arena”. Este vorba despre o seră unde plantele sunt crescute cu ajutorul unor dispozitive digitale. Reprezentanții universității spun că astfel vor să excludă în totalitate implicarea umană în procesele agricole. Unele elemente inovative au fost deja instalate și funcționează cu succes.

ANDREI BRAGARENCO, lector: "Am hotărât să inițieim o „Agro IT Arena”, adică o zonă mică unde programatorii pot să dezvolte soluții pentru sectorul agricol. Respectiv, ei pot să vină aici și să experimenteze soluții. Noi avem aici și soluții finale, dar acesta este un laborator în aer liber pentru testarea tehnologiilor digitale pentru agricultură."

Sera este dotată cu un un robot agricol și cu panouri solare, ceea ce asigură eficiență energetică și climă inteligentă, cu posibilitate de monitorizare de la distanță. Deși sunt abia la început de cale, reprezentanții universității spun că scopul lor este de a exclude în totalitate implicarea umană în procesul de cultivare și creștere a plantelor.

ANDREI BRAGARENCO, lector: "Mecanismele care vor fi implementate toate aici vor avea grijă să planteze, să aibă grijă și să scoată roada în afară. Deci, asta este un concept de digitalizare. Dacă în industrie este conceptul 4.0, putem să spunem că este agricultură 4.0 sau partea de industrializare a agriculturii."

Chiar dacă întreg procesul pare a fi digitalizat, factorul uman este totuși prezent. Tatiana Gropa este cea responsabilă de monitorizarea plantelor. Femeia ne-a mărturisit că ziua ei de muncă începe și se încheie aici, în seră.

TATIANA GROPA, responsabilă de spațiile verzi ale UTM: "Avem 18-20 de zile de când a fost pus răsadul. Am ales hibrizi care sunt plantați pe terenurile protejate, pentru a evita anumite „surprize”, cum ar fi bolile dăunătoare. Am ales plante aclimatizate la noi în Republica Moldova și încercăm să le aclimatizăm la condițiile noastre digitalizate."

În acest loc din curtea universității cresc roșii, castraveți, ardei, salată și multe altele. Plantele necesită irigație, așa că una dintre instalații calculează nivelul de umiditate a solului pentru fiecare plantă.

TATIANA GROPA, responsabilă de spațiile verzi ale UTM: "Aici avem generatorul de umiditate, care transmite informația în calculator și de la distanță putem monitoriza necesitatea apei pentru plante."

Aici funcționează și un robot elaborat de o echipă de studenți de la Universitatea Tehnică a Moldovei. Acesta poate fi un bun ajutor pentru orice agricultor, ne-a spus un student.

MARIUS BEJENUȚĂ, student la UTM: "Este un tip de robot artezian, asemănător unei imprimante 3D care lucrează pe trei axe de coordonate și noi, manipulând motoarele, putem mișca firele robotului pentru a atinge orice colț a acestei arii de lucru."

Robotul este capabil să planteze și să îngrijească plantele în regim autonom.

MARIUS BEJENUȚĂ, student la UTM: "Aici avem unul din instrumente pe care le poate lua singur robotul. Unul din ele este senzorul de sol, care ne poate spune care este temperatura și umiditatea solului. Avem și un tul pentru udare. Este un accesoriu pe care îl folosim pentru dispersarea apei."

„Agro IT Arena” a fost instalată în luna mai a anului trecut, în cadrul proiectului „Tehnologiile Viitorului” realizat cu sprijinul USAID și Guvernului Suediei.

Opinia ta contează. Comentează!