Ziua lui Eminescu, ziua culturii
Cultură 15 ianuarie 2024, 19:53 | 701

Astăzi se împlinesc 174 ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Cu această ocazie, la bustul poetului din Aleea Clasicilor au fost depuse flori și recitate cele mai îndrăgite versuri ale celui, care reprezintă omul deplin al culturii românești.

Scopul acestui eveniment este de a stimula interesul tinerei generații față de opera eminesciană și pentru a manifesta atașamentul față de valorile promovate de poet.

Astfel de evenimente sunt marcate de prezența mai multor personalități din cultură în ansamblu, - actori, scriitori, oameni de artă. Printre aceștia, și Nicolae Jelescu, care a recitat poezia „Dintre sute de catarge”.

Despre importanța lui Eminescu în cultura românească vorbesc scriitorul Val Butnaru și poetul Iulian Filip.

VAL BUTNARU, scriitor: "Eminescu este doar un pretext, iar această zi a culturii naționale, cred că ne oferă posibilitatea să spunem răspicat ceea ce credem despre cultură sau ceea ce ne lipsește în această zi. Cultura nebăgată în seamă, ignorată și nefinanțată se răzbună cu orice literă a ei prin toate lucrurile urâte pe care le vedem noi."

IULIAN FILIP, poet: "Le vorbeam colegilor de la televiziune că nu prinde îmbulzeala, încolonarea, gloata spre Eminescu, pentru că sunt foarte multe porți. Eminescu este permanent cu porțile întredeschise, iar stările de spirit adecvate pentru eficienta relație cu aceste lecții trebuie să le pescuim."

Într-un mesaj publicat pe facebook, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, le-a mulțumit oamenilor de creație, publicului și partenerilor de dezvoltare pentru sprijinirea domeniului.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Împreună am mers în zeci de localități pentru a vorbi despre lectură și carte, am făcut mii de kilometri pentru a prezenta filme și spectacole în fața concetățenilor din diasporă, devenind veritabili reprezentanți ai diplomației noastre culturale."

Ziua Națională a Culturii a fost instituită în aprilie 2012 și are ca scop promovarea valorilor autentice, precum și a personalităților din domeniu.

Opinia ta contează. Comentează!