Pe moldoveni îi oprește doar salariul
Economic 8 martie 2024, 20:10 | 774

Așteptările salariale ale cetățenilor sunt aproape de ceea ce se plătește real în Republica Moldova. Totuși, în ultimii ani, se înregistrează o ușoară înrăutățire a ceea ce înseamnă plata salariului oficial. Sunt câteva dintre concluziile expertului economic, Veaceslav Ioniță. Acesta spune că „moldovenii continuă să-și vadă viitorul peste hotare, deși fenomenul scade din intensitate, în ultimii ani”.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Dacă în prezent, salariul ar fi de 17500 de lei, oamenii nu ar mai pleca peste hotare. Dacă ne uităm atent, vedem că avem o ”Fata Morgana”. Cresc salariile în Republica Moldova, dar cresc și așteptările cetățenilor. Scade discrepanța dintre salariul așteptat și cel existent, de la 2,3 ori, în 2017 la 1,7 ori în 2024. Salariul în Republica Moldova crește și așteptările salariale ale moldovenilor se apropie de salariul mediu care este în țară."

Totodată, 17,5% dintre cei chestionați au considerat că un salariu cuprins între 20 și 25 de mii de lei ar fi suficient pentru a rămâne în Republica Moldova, în timp ce 6,1% cred că ar fi necesare 25 sau chiar 30 de mii de lei. Aproximativ 5% dintre respondenți spun că un salariu de peste 30 de mii de lei ar fi motivul pentru a nu căuta un loc de muncă în străinătate. Sondajul mai arată că este în creștere și numărul tinerilor, care își doresc să plece peste hotare.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Din cei de la 18 la 29 de ani câți vor să plece? Dacă observați în 2017 peste 28 la sută spuneau, în 2018 peste 30%. După aceasta situația puțin s-a îmbunătățit și a coborât la 28 la sută, iar acum avem o creștere bruscă a tinerilor, lucru care trebuie să ne îngrijoreze. Nu ar trebui să ne bucure că a scăzut numărul celor care nu vor să plece, dar ar trebui să ne îngrijoreze numărul tinerilor care vor să plece."

Potrivit economistului, la întrebarea „Unde vedeți viitorul copiilor voștri?”, pusă în 2017, circa 63,3% dintre moldoveni susțineau că viitorul este „peste hotare”, iar în 2024, numărul acestora a scăzut la 51,4%. Sondajul a fost realizat în februarie curent, de CBS Research, la comanda IDIS „Viitorul”, cu susținerea financiară a Fundației Universitare a Mării Negre.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie