Un nou acord cu BERD
Economic 13 martie 2024, 19:52 | 424

Autoritățile de la Chișinău au semnat astăzi un acord de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru construcția Liniei Electrice Aeriene Bălți-Suceava. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 77 de milioane de euro.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, afirmă că alte două linii electrice sunt în curs de implementare.

VICTOR PARLICOV, ministru al Energiei: "Noi deja suntem în proces de implementare a unei linii interne, tehnic vorbind, care să conecteze interconexiunea Isaccea - Vulcănești la Chișinău, prin care să sporim securitatea alimentării Republicii Moldova cu energie electrică. Noi mai avem în plan construcția a încă două linii, dintre care una este linia Bălți-Suceava, acordul de finanțare pentru care vom semna astăzi. Dincolo de asta mai este o linie pe care noi de-abia o trasăm pe hartă."

Proiectul va include și reconstrucția centralei de 400 de kilovolți din Bălți. Finanțarea acordului va asigura și reabilitarea unor segmente ale rețelelor electrice din Republica Moldova, inclusiv înlocuirea elementelor de comutație și protecție.

Valoarea totală a proiectului este estimată la 77 de milioane de euro, iar acordul de împrumut semnat va acoperi 40% din total. Alte 30,8 milioane de euro urmează a fi contractate de la Banca Europeană de Investiții, iar 15,4 milioane de euro urmează a fi acordate de Uniunea Europeană, sub formă de credit nerambursabil.

Opinia ta contează. Comentează!