Teatrul „Mihai Eminescu” se pregătește de o nouă premieră, pe 20 și 21 ianuarie actorii vor juca spectacolul „August”
Cultură 18 ianuarie 2024, 20:27 | 1002

Trupa Teatrului „Mihai Eminescu” se pregătește de o nouă premieră! Pe 20 și 21 ianuarie, actorii vor juca în spectacolul „August”. Piesa are o lecție, care nu trebuie repetată, afirmă regizorul Alexandru Cozub. Repetițiile au durat mai mult de două luni.

„August: Osage County” este o piesă de tragicomedie a lui Tracy Letts, cunoscut dramaturg, autor de scenarii de film, actor de teatru și film, figură proeminentă a teatrului american contemporan. În respectiva lucrare, acțiunea are loc în statul american Oklahoma, care-i bântuit de tornade.

TATIANA LAZĂR, actriță: "Sunt Violeta. Soția eroului care a decis să plece din viață și după asta se întâmplă multe lucruri în această familie foarte complicată. Piesa este a unui autor american, dar sunt lucruri care se întâmplă și la noi. Adică istorii, care sunt răscolite acuma."

RUSANDA RADVAN, actriță: "Este diferit de ceea ce am interpretat până acum. Dacă până acum în Frunze de Dor și Casa Mare, Rusanda Radvan era cuminte și sfioasă, recunosc că acest rol m-a provocat. M-a scos puțin din zona de confort și la nivel exterior și comportament, gândire. Este cel mai tânăr personaj din toată lucrarea, dar cel mai matur la nivel de gândire."

CORINA ROTARU, actriță: "În primul rând mi-a fost complicat să înțeleg cum se comportă o indiană, pentru că sunt în rolul unei indiene. Aceasta este chemată într-o casă străină. Ea absolut nu știe ce se petrece aici și descoperă pe parcurs. La început i se oferă o piesă de teatru, însăși scena de teatru care se joacă aici."

Piesa are o lecție, care nu trebuie repetată, este ceea ce nu ar trebui să trăim acum, afirmă regizorul Alexandru Cozub.

ALEXANDRU COZUB, regizor: "O să găsim de toate aici. Este cu multe evenimente emoționante, totodată sunt destul de amuzante. Practic tot ce se întâmplă într-o familie, relația dintre membrii acestei familii. Nu este o lecție cu care venim noi, să învățăm spectatorii. Dar, îmi pare mie că este ceea ce nu ar trebui să trăim, ca să ajungem în punctul în care au ajuns personajele acestei piese."

PETRU HADÂRCĂ, director, Teatrul „Mihai Eminescu”: "Am reușit negocierile cu drepturile de autor din America, care să ne permită să putem realiza acest proiect. Pentru că cu regizorul domnul Alexandru Cozub de mult discutam de a face această lucrare. Mai ales că pentru actori nu e sărbătoare, dar fiecare visează să aibă partituri actoricești așa cum sunt propuși de Tracy Letts, în acest spectacol."

Spectacolul „August”, va fi jucat și la Iași, pe 25 ianuarie, în cadrul Turneului Unirii.

Opinia ta contează. Comentează!