Iliescu, acuzat în dosarul Mineriada
Externe 26 aprilie 2024, 19:44 | 810

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers azi la vila fostului președinte al României, Ion Iliescu, pentru a-l anunţa că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Potrivit anchetei, Iliescu a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii.

„În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorii militari din cadrul Secţiei parchetelor militare au dispus în data de 19 aprilie 2024 efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte ales al României, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

O echipă de anchetatori a mers azi la locuinţa lui Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. În cazul lui Iliescu a fost aplicată o procedură specială, deoarece el nu se poate deplasa la sediul Parchetului, având 94 de ani.

Procurorii au stat doar zece minute în vila unde locuieşte Iliescu, intrând pe o poartă din spate pentru a evita jurnaliştii prezenţi la faţa locului, scrie Agerpres.

Joi, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu și alți foști oficiali au fost chemaţi pe rând la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.

Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat joi despre dosarul Mineriadei din 1990 că este o veche restanţă a statului român şi a justiţiei din România.

ALINA GORGHIU, ministrul Justiţiei: "Avem o obligaţie pe care sper să ne-o onorăm, ca stat, faţă de societatea românească."

Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti. În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Opinia ta contează. Comentează!