Romanița Alexeev a înființat un atelier de reciclare, în care lucrurile vechi și uzate primesc o nouă viață
Jurnalul Săptămînii 13 mai 2023, 21:21 | 441

Și-a transformat visul în realitate, iar acum are propria ei afacere. Romanița Alexeev, o tânără din Chișinău, a creat un atelier, în care lucrurile vechi și uzate primesc o nouă viață. Ideea a fost pusă în practică după ce tânăra a obținut 7.500 de euro drept credit nerambursabil, participând la proiectul EU4Youth – Social Innovation Impact, finanțat de Uniunea Europeană.

Romanița Alexeev își începe diminețile în propriul ei atelier, ”Reinvent”, un loc în care își pune în mișcare imaginația și creează lucruri minunate. A creat această afacere cu o misiune – să aducă schimbare în bine, iar profitul este instrumentul prin care această schimbare este posibilă.

ROMANIȚA ALEXEEV, antreprenor: "Preiau materia uzată și o sortez. De exemplu, când primesc o donație mai mare de haine, le sortez, iar ceea ce este mai bun și poate fi reutilizat le pun deoparte și le trimit la o asociație obștească, care, ulterior, le transmite familiilor vulnerabile, o parte le dau la magazinele de caritate, iar cele mai defecte și demodate le transform în material și creez pătuțuri pentru animale sau alte chestii din textile."

Scopul Romaniței este de a lucra pentru a genera „bine”, lucru care o motivează și o face fericită.

ROMANIȚA ALEXEEV, antreprenor: "Fac acest lucru pentru a genera profit, iar profitul îl transmit unei organizații obștești care ajută animalele s-au îl dau diferitor oameni care ajută animalele străzii și au nevoie de fonduri și susținere. Nu am ajuns la etapa când pot genera un profit substanțial, dar spre asta tind."

Tânăra antreprenoare căuta oportunități de a-și pune în aplicare ideea. Într-o bună zi, a aflat despre proiectul EU4Youth, care îi ajută pe tineri să își dezvolte capacitățile. După ce a trecut un curs de instruire, a depus cerere de participare la concurs și a câștigat creditul de 7.500 de euro.

ROMANIȚA ALEXEEV, antreprenor: "Am simțit că asta este o soluție pentru mine, pentru că eu voiam să fac ceva, dar încă nu știam ce. Voiam să fac ceva pentru animale, pentru oameni, pentru mediu. Cursul ăsta mi-a deschis ochii. Eu nu mă vedem deloc în business, pentru că eu sunt omul creativ, om al artelor. Abia după acest curs am aflat că EU4Youth oferă granturi pentru tinerii antreprenori... Am scris planul de afaceri și am aplicat."

Un alt aspect social al acestei întreprinderi este crearea de locuri de muncă pentru persoanele dezavantajate.

ROMANIȚA ALEXEEV, antreprenor: "Mi-aș dori foarte mult ca atunci când întreprinderea va fi mult mai dezvoltată să pot să angajez persoane din categoriile vulnerabile, să creez un mediu de lucru plăcut pentru ei și adaptat nevoilor lor, pentru că își găsesc un loc de muncă cu mult mai greu."

Romanița confecționează covorașe pentru baie din dopuri de sticlă, covorașe țesute din haine vechi, dar cel mai mult pune accent pe culcușurile pentru animale.

ROMANIȚA ALEXEEV, antreprenor: "Eu încerc să le fac mai originale decât ceea ce este la noi în comerț. Încerc și nu pot să zic că toate îmi reușesc. De exemplu, acesta va avea și urechiușe. L-am făcut din sacouri sovietice. Aceasta este dintr-o fustă. Eu mă gândesc la durabilitate și de asta le fac cu fermoar ca să poți spăla doar husa."

Ideea Romaniței Alexeev constă în prelucrarea obiectelor uzate sau defecte – sau pur și simplu nedorite – prin metoda upcycling-ului. Prin recondiționare sau restilizare acestea pot fi reintroduse în circulație.

Proiectul EU4Youth – Social Innovation Impact a urmărit să conecteze tineri antreprenori din România, Republica Moldova și Ucraina și să îi ajute să își dezvolte capacitățile, precum și să sprijine crearea unui ecosistem favorabil. În Republica Moldova sunt implementate mai multe proiecte. Obiectivul principal al proiectului este de a stimula împuternicirea potențialului antreprenorial al tinerilor, în special în vederea contribuției la coeziunea socială, ocuparea forței de muncă, incluziunea și reducerea inegalităților.

Opinia ta contează. Comentează!