Premiul Nobel pentru Chimie 2024
Externe 9 octombrie 2024, 20:19 | 202

Premiul Nobel pentru Chimie 2024 a fost atribuit cercetătorului american David Baker, de la Universitatea din Washington, pentru designul computaţional al proteinelor, şi britanicilor Demis Hassabis, şi John Jumper, cercetători în cadrul Google Deepmind, pentru predicţia structurii proteinelor.

Premiul Nobel pentru Chimie a reflectat realizările ştiinţifice care au dus la o mai bună înţelegere a proceselor chimice şi a bazelor moleculare şi care au reprezentat fundamentul multora dintre progresele tehnologice realizate până în prezent. Primul premiu Nobel pentru Chimie a fost acordat în 1901 lui Jacobus H. van’t Hoff, pentru descoperirile privind legile dinamicii chimice şi ale presiunii osmotice în soluţii.

În 2023, premiul Nobel pentru Chimie a fost atribuit cercetătorilor Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov pentru „descoperirea şi sinteza punctelor cuantice”.

Premiile Nobel pentru Chimie 2024 vor fi înmânate laureaţilor în cadrul unei ceremonii speciale organizate pe 10 decembrie, ziua morţii lui Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei. Anul acesta, premiile la fiecare categorie sunt însoţite de o recompensă financiară de 11 milioane de coroane suedeze, puţin peste 1 milion de dolari, conform Comitetului Nobel de la Stockholm.

Opinia ta contează. Comentează!