Zelenski, cu planul de pace la Bruxelles
Externe 17 octombrie 2024, 17:41 | 114

Volodimir Zelenski s-a alăturat joi unui summit al liderilor Uniunii Europene la Bruxelles, unde își va susține în fața aliaților occidentali „planul de victorie”. Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, unul dintre cei mai mari susţinători ai Ucrainei, le-a solicitat joi partenerilor săi europeni să accepte cererile „planului” Ucrainei, atât posibilitatea de a ataca teritoriul rus, cât şi aderarea la NATO, relatează EFE.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Voi prezenta „Planul victoriei”, instrumentul nostru de a forța Rusia să facă pace. Toți liderii europeni vor auzi cum trebuie să ne consolidăm pozițiile. Trebuie să punem capăt acestui război pe drept. Îi mulțumesc lui Charles Michel, președintele Consiliului European, pentru că a invitat Ucraina să participe."

Zelenski a declarat că Ucraina nu este pregătită pentru un „conflict înghețat”. „Dacă începem să ne mișcăm acum în conformitate cu acest plan de victorie, ar fi posibil să punem capăt războiului cel târziu anul viitor”, a spus el.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că accentul trebuie pus acum pe a ajuta Ucraina să recâștige mai mult teritoriu și să-și consolideze poziția pentru orice negocieri de pace viitoare. „Suntem în contact strâns cu aliații, cu Ucraina, pentru a vedea cum putem face următorii pași”, a declarat Rutte reporterilor la sediul NATO din Bruxelles.

MARK RUTTE, secretarul general al NATO: "Toate eforturile continue pentru a ne asigura că pe termen lung, dacă este necesar, vom continua să sprijinim Ucraina. Și acesta este mesajul nostru către Putin. Suntem în asta, dacă este necesar, pe termen lung. Evident că vrem să fim într-un loc în care Zelenski și Ucraina, dintr-o poziție de forță, să poată începe discuțiile cu Rusia, dar până când va veni acel moment, el poate conta pe sprijinul continuu, iar Putin nu poate conta pe că vom renunța la acel sprijin."

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, unul dintre cei mai mari susţinători ai Ucrainei în Uniunea Europeană, le-a solicitat joi partenerilor săi europeni să accepte cererile „Planului de victorie” al Ucrainei, atât posibilitatea de a ataca teritoriul rus, cât şi aderarea la NATO, relatează EFE. „Nu suntem capabili să luăm decizii şi să-i lăsăm să implementeze operaţiuni pur defensive”, a declarat Nauseda la sosirea sa la summit de la Bruxelles. Nauseda a spus că cererea Kievului către partenerii săi de a-i oferi arme cu rază lungă de acţiune cu permisiunea de a continua să atace teritoriul rusesc nu înseamnă altceva decât „reducerea potenţialului ofensiv rusesc” de a ataca Ucraina.

GITANAS NAUSEDA: "Îndoielile noastre sunt favorabile escaladării. Dacă am sprijini Ucraina, dacă Ucraina ar avea mai mult succes pe teren, cred că Putin ar fi sub presiune să negocieze."

Preşedintele ucrainean le-a cerut, de asemenea, partenerilor săi din NATO să autorizeze intrarea Ucrainei în Alianţă, un alt punct pe care Zelenski îl include în planul său. În acest sens, Nauseda a reamintit că nici summitul NATO de la Vilnius de anul trecut şi nici şi cel de la Washington de anul acesta nu au autorizat aderarea Ucrainei şi a subliniat că „este foarte important” să se ajungă la un consens. Nauseda a spus că, în realitate, „nu este nimic nou” în planul lui Zelenski şi şi-a exprimat regretul că aliaţii Ucrainei continuă să „ezite”.

Opinia ta contează. Comentează!