Vor să combată risipa alimentară
Social 22 octombrie 2024, 20:15 | 230

În jur de 1.500 de copii vor deveni ambasadori în prevenirea risipei alimentare, în cadrul campaniei „Mai puțină risipă, mai mult bine”. Comportamentul responsabil în rândul celor mici va atrage și atenția adulților asupra actualității fenomenului, spun organizatorii. Toate acțiunile planificate se vor desfășura până pe 30 noiembrie.

OLEG PARASCHIV, director, Banca de Alimente: "Ne propunem în aceste 6 săptămâni să discutăm mai mult despre risipa de alimente, pentru că este regretabil că o treime din produsele alimentare sunt aruncate la gunoi, în timp ce o treime din populația Republicii Moldova se află la limita sărăciei. Ne propunem ca acest demers să fie împărtășit cu cât mai multă lume."

Până la sfârșitul lunii noiembrie, în 12 instituții de învățământ din Chișinău, Bălți, Ungheni și Orhei vor fi desfășurate mai multe ateliere de prevenire a risipei alimentare pentru elevii claselor primare. Activitățile vor fi realizate de echipa de voluntarii Misiunii sociale „Diaconia”. Elevii vor primi câte un „Ghid de prevenire a risipei”, realizat de Banca de Alimente.

DANIELA GROZA, coordonator de voluntari: "Avem pregătite ateliere, cu tematica antirisipă. Îi învățăm pe copii cum să prevină această risipă. Ei sunt ambasadorii, așa cum ne place să-i numim. La sfârșit de atelier, ei vor beneficia și de un certificat. Avem ateliere planificate în municipiul Chișinău, în Orhei, Bălți, Cantemir."

„Este esențial să cultivăm o educație antirisipă cetățenilor de la o vârstă fragedă”, spun profesorii.

Campania, ajunsă la a V-a ediție, este inițiată de Banca de Alimente și sprijinită de un partener economic.

CRISTINA ARAMĂ, PR manager, partener economic: "Combaterea risipei de alimente face parte din strategia companiei noastre și facem diverse acțiuni privind reducerea acesteia în cadrul operațiunilor noastre zilnice, dar și prin intermediul acțiunilor sociale și parteneriatelor, pe care le avem cu Banca de Alimente."

Campania va culmina pe 30 noiembrie cu o colectare de produse alimentare în magazinele partenerului economic. Grație solidarizării a mii de clienți ai rețelei, la ediția din 2023 a campaniei au fost adunate circa cinci mii de kilograme de produse. În consecință, alimentele donate s-au transformat în zece mii de porții de mâncare pentru beneficiari din 50 de servicii sociale partenere ale Băncii de Alimente.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie