Continuă reacțiile după referendum
Politic 22 octombrie 2024, 20:03 | 272

Republica Moldova poate conta pe sprijinul partenerilor externi, pentru a-și împlini destinul european. Astfel a comentat alegerile și referendumul de duminică președintele Franței Emmanuel Macron, în prima sa reacție publicată în spațiul virtual. „Rusia a lucrat activ pentru a submina alegerile din Republica Moldova și integrarea sa europeană, dar nu a reușit să-și atingă scopul”, a declarat și purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

JOHN KIRBY, purtătorul de cuvânt al Casei Albe: "În ultimele câteva luni, Moscova a dedicat milioane de dolari eforturilor de a submina aceste alegeri. Acum, Rusia nu a reușit. Democrația în Republica Moldova este puternică, la fel ca voința și dorința oamenilor de a avansa spre integrarea europeană. Rămânem un partener al Republicii Moldova și vom continua să-i fim alături în eforturile sale de a-și proteja democrația și de a-și realiza aspirațiile."

Despre faptul că Republica Moldova poate conta pe sprijinul partenerilor externi a scris în mesajul său și președintele Franței, Emmanuel Macron.

EMMANUEL MACRON, președintele Franței: "Manipulările de dezinformare nu au zdruncinat hotărârea cetățenilor Republicii Moldova, a căror aspirație de a se alătura familiei europene s-a dovedit a fi mai puternică. Maia Sandu întruchipează această voință."

Și președintele României, Klaus Johannis, a salutat votul din 20 octombrie al cetățenilor Republicii Moldova.

KLAUS JOHANNIS, președintele României: "Salut votul pentru integrarea europeană la referendumul din Republica Moldova și pentru susținerea populară exprimată în favoarea președintelui Maia Sandu şi a valorilor democratice. Destinul trebuie decis doar de cetățenii săi!"

Iar președintele Consiliului European, Charles Michel, a denunțat interferențele externe evidente ale Kremlinului.

CHARLES MICHEL, președintele Consiliului Europei: "Este un semnal care reafirmă angajamentul dumneavoastră față de un parcurs european și față de continuarea reformelor necesare, care vă vor transforma țara. Uniunea Europeană este pregătită să sprijine Republica Moldova și să lucreze pentru a asigura viitorul nostru european comun în beneficiul tuturor."

Republica Moldova a trecut duminică prin două exerciții democratice importante – alegerile prezidențiale și referendumul constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană. Opțiunea „DA” la referendum a fost votată de 50,39% din alegători. Doi candidați, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, vor lupta pentru funcția de președinte în turul II de scrutin, pe 3 noiembrie.

Opinia ta contează. Comentează!