Cer să fie evacuați
Social 22 octombrie 2024, 20:10 | 747

Circa 20 de cetățeni moldoveni stabiliți în Liban cer autorităților să fie salvați. Este vorba despre mai multe familii care așteaptă de trei săptămâni să fie evacuate din Liban, dar deocamdată nu au primit un răspuns clar de la misiunile diplomatice. Responsabilii de la Ministerul de Externe au declarat pentru Jurnal TV că se poartă discuții cu mai multe ambasade pentru ca cetățenii moldoveni să fie evacuați cât mai curând.

În adresa redacției noastre a fost trimis un mesaj video în care o femeie din Republica Moldova, stabilită în Liban, cere ajutor în numele a 20 de persoane pentru a fi evacuate din această țară. Printre cei care încearcă să fugă de pericol sunt și cinci copii.

MARIANA RAJHA: "Am solicitat evacuarea de nenumărate ori începând cu data de 1 octombrie. Însă nu am reușit să plecăm cu cursele din data de 7 și 8 octombrie, sau 8-9 octombrie din cauza că am avut pașapoartele copiilor noștri expirate. La solicitările Ambasadei din Ankara, am fost îndrumați să trimitem actele pentru perfectarea titlului de călătorie."

Femeia mai spune că aceste familii nu au reușit sa plece din Liban atunci când au fost evacuați alți cetățeni moldoveni, deoarece erau în așteptarea titlurilor de călătorie.

MARIANA RAJHA: "Noi nu avem nicio informație referitor la când ne vom putea evacua, ținând cont că situația în Liban degradează pe oră ce trece, nu pe zi ce trece. Suntem familii care au copii, suntem familii mari, familii vulnerabile care în urma exploziilor și bombardamentelor au pierdut casa, au pierdut banii, au pierdut absolut tot."

Mariana a adăugat că situația din aeroportul local e gravă, întrucât activează doar o companie aeriană și e foarte dificil să faci rost de bilete la avion. Mai mult, prețurile încep de la 2000 de dolari pentru o familie formată din patru persoane.

MARIANA RAJHA: "Evacuarea în sine, adică noi să cumpărăm bilete să mergem în Moldova e foarte costisitor și sunt multe familii care nu își pot permite aceasta. Singura companie care activează aici este MEA și cererea e foarte mare. Nu sunt locuri până la sfârșitul lunii noiembrie. Nu avem cum ieși din țară. La fel este o familie care este blocată în Siria, o familie din cinci persoane, mama cu patru copii care are o situație foarte grea."

Responsabilii de la Ministerul de Externe au declarat pentru Jurnal TV că discută cu reprezentanții mai multor misiuni diplomatice pentru a-i evacua pe cei 20 de cetățeni moldoveni.

MESAJUL MINISTERULUI DE EXTERNE PENTRU JURNAL TV: "Imediat ce va fi identificată o opțiune, cetățenii noștri vor fi evacuați, așa cum au fost deja evacuați alți 28 de cetățeni moldoveni din această țară. În legătură cu acest caz anume, ținem să vă comunicăm că acești cetățeni nu au fost evacuați până acum din cauză că au refuzat evacuarea pentru că nu dispuneau de acte valabile pentru copil."

Responsabilii de la Ministerul de Externe au adăugat că monitorizează situația și vor comunica despre soluțiile identificate.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie