Rata șomajului în rândul persoanelor cu vârste între 19 și 24 de ani a ajuns la 9,8%
Rata șomajului în rândul persoanelor cu vârste între 19 și 24 de ani a ajuns la 9,8%. Mulți nu pot decide ce să aleagă - un post de muncă sau studiile, spun responsabilii de la Biroul național de statistică. Tinerii ar vrea să muncească, dar lipsa de experiență este, deseori, o mare piedică în calea spre angajare, consideră experții.
MARIANA ALERGUȘ, șefa Direcției statistica forței de muncă, BNS: "Dacă vorbim de vârsta 15-24, foarte puțini tineri avem, marea majoritate a tinerilor între 15 și 20 de ani sunt încadrați în învățământ. Între 20 și 24, sunt care sunt ocupați, care caută un loc de muncă, de aceea rata șomajului în rândul tinerilor este întotdeauna cea mai mare față de alte grupe de vârstă."
Tineri care își doresc să lucreze sunt mulți, dar circumstanțe sunt complicate, spun experții economici.
VIOREL GÎRBU, expert economic: "E greu pentru o persoană neexperimentată, neavând un loc de muncă anterior, neavând experiență, neavând nici o scrisoare de recomandare din partea nimănui. Există și o altă realitate, tinerii din generația nouă sunt mai puțini stabili, poate nu își doresc să acumuleze o perioadă bună de timp, sunt foarte mobili. Mulți din acestea decid să plece peste hotare, lucrează jumătate de an și își dau seama că nu le place nivelul de salarizare."
Unii tineri sunt gata să câștige un ban, dar spun că locurile bune de muncă sunt puține.
În 2023 rata șomajului în rândul tinerilor 15 - 24 ani a fost 11,5%, potrivit datelor BNS.