Temperaturile negative din ultimele zile au compromis recolta de caise și cireșe, cel puțin în multe gospodării din raionul Fălești
Temperaturile negative din ultimele zile au compromis recolta de caise și cireșe, cel puțin, în multe gospodării din raionul Fălești. Printre cei afectați de înghețul din aprilie este și Serghei Ivanov, care a încercat să salveze copacii din livadă cu fum, dar prea puțin i-a reușit. Omul trage nădejde că prunele vor scăpa cu bine.
SERGHEI IVANOV, agricultor: "Înghețul de aseară și anume joi spre vineri a fost cel mai puternic.Acum dimineață împreună am constat că și cireșii târzii s-au dus. Deci mugurii florali, de roadă îi desfaci în interior și uitați-vă, totul e negru. Dacă e negru înseamnă că a murit pistilul. În mod normala cum se făcea tratament cu un fungicid, dar din cauza frigurilor nu putem interveni cu acel fungicid."
Timp de trei nopți, agricultorul a dat foc la paie, încercând să salveze livada de cireși... Dar florile au înghețat, ceea ce înseamnă că fructe nu vor fi.
SERGHEI IVANOV, agricultor: "Ieri, la ora 19:00 era deja -1, la 20:00 era -2 și atunci nu mai era rostul să facem acea protecție cu fum alb, pentru că protecția ajută atunci când gerul se instalează pentru maxim o oră, două în orele de dimineață. Dacă cireșul a plecat la treia zi de îngheț, a patra zi a plecat sută la sută. Caisul în a doua zi deja plecaseră. La ce văd eu, cireșe, caise nu mâncăm anul acesta. A rămas să vedem pruna. Acolo situația era mai bună."
Și rapița a avut de suferit. Pentru a ameliora situația, agricultorul se vede nevoit să stropească plantele cu aminoacizi și fungicizi. Costurile se ridică astfel la o mie de lei pentru un hectar.
SERGHEI IVANOV, agricultor: "Rapița este practic ca un țurțur de gheață, vedem că este palidă.Uitați-vă, e gheață tot! După acest ger vedem că suferă și ea foarte mult, practic a înghețat. Din practica personală nu am pățit așa ceva. Am vorbit cu colegii din afară, specialiștii din domeniu, zic că rapița are șanse să supraviețuiască, dar iarăși aceeași problemă - cu cât este mai dezvoltată cu atât va suferi mai mult."
Fermierii din Edineț, Ocnița, Dondușeni sunt nevoiți să semene din nou sfecla de zahăr. Și acolo, costurile ajung la aproape zece mii de lei, suplimentar.
SERGHEI IVANOV, agricultor: "- Sfecla care deja era ieșită afară, un procent de sfeclă a plecat. - Cât la sută? - 50, 60 la sută. Dar sfecla, trebuie să înțelegeți că în momentul în care semeni o densitatenu mai este rentabil economic să o menții, trebuie să o semeni din nou. Trebuie semănată urgent. Băieții vor luni, marți să semene din nou."
Potrivit legislației, pentru a fi despăgubiți, agricultorii trebuie să depună o cerere la primăria din localitate în termen de 24 de ore de la producerea înghețului. După ce pagubele vor fi recunoscute oficial de o comisie, agricultorul va obține un aviz care va putea fi folosit ulterior la renegocierea termenelor de plată cu băncile și la justificarea întârzierii îndeplinirii unor obligații contractuale.
Fermierii au cerut convocarea de urgență a unei ședințe la Guvern. Responsabilii de la Ministerul Agriculturii urmează să desfășoare pe 17 aprilie ședințe cu reprezentanții din sectorul agricol.