Anual, în Republicii Moldova, ajung la gunoi circa 180 de mii de tone de produse alimentare
Anual, în Republicii Moldova, ajung la gunoi circa 180 de mii de tone de produse alimentare. Această mâncare risipită se ridică, în fiecare, an la suma de șase miliarde de lei. Datele au fost prezentate de expertul economic Veaceslav Ioniță. El atrage atenția că alimentele aruncate constituie 5 la sută din venitul unei familii. Unii oameni pe care i-am întâlnit în stradă ne-au spus că sunt atenți câtă mâncare cumpără, astfel ca aceasta să nu ajungă la tomberon.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Datele pe care le avem pe plan internațional și din Republica Moldova ne permite să facem unele estimări că dacă noi am avut pierderi risipa 76 de kilograme pe fiecare cetățean din Republica Moldova, acum avem 71 kg și acest indice s-a îmbunătățit puțin. Republica Moldova, în fiecare an, aruncă 180 de mii de tone de produse alimentare. Asta ar fi trei mii de vagoane de tren."
Platforma de evitare a risipei alimentare „Banca de alimente” reușește să recupereze 0,15 la sută din mâncarea aruncată, ceea ce este este o cantitate foarte mică.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "În 2025, estimăm că risipa alimentară va fi de 22,3 miliarde de lei, de fapt pierderile alimentare. Dintre care risipa, sau produsele alimentare care vor fi procurate de cetățenii Republicii Moldova și apoi vor fi aruncate la gunoi, se ridică la 7,6 miliarde de lei."
Unii cetățeni pe care i-am întâlnit în stradă ne-au spus că nu cumpără multe produse atunci când fac cumpărături, pentru a nu le arunca apoi la gunoi.
Alții însă spun că e greu să îți planifici cumpărăturile.
Cele mai multe alimente sunt risipite de consumatori - 40 la sută, urmează sectorul de producție - 25%, sectorul de procesări - 20% și sectorul comercial - 15 la sută.