Șoferii care vor comite abateri, care nu au urmări semnificative asupra ordinii și securității publice, se vor alege cu avertismente
Șoferii care vor comite încălcări ale Regulamentului circulației rutiere, care nu au urmări semnificative asupra ordinii și securității publice, nu vor mai fi amendați, ci vor primi avertismente. Un proiect de modificare a Codului contravențional a fost votat astăzi de deputați în prima lectură. Printre abaterile care vor fi sancționate doar cu un avertisment figurează conducerea unui vehicul care nu a fost supus inspecției tehnice periodice, conducerea automobilului cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau neconectarea în faruri a luminii de întâlnire.
Avertismentul va fi aplicat de agentul constatator, fără remiterea cauzei contravenționale în instanța de judecată. Însă există două condiții. Este necesar ca persoana vizată să nu fi fost sancționată pe parcursul ultimului an pentru comiterea unei fapte similare. La fel, persoana vizată trebuie să aibă achitate toate amenzile aplicate pentru faptele comise anterior. Proiectul a fost prezentat de secretarul general adjunct al Ministerului Afacerilor Interne, care a fost luat la întrebări de deputați.
VALERIU MUDUC, deputat BCS: "Iată, șoferul pentru prima data încalcă. Este obligat agentul constatator să-l avertizeze sau rămâne loc de discuții?"
VLADISLAV COJUHARI, secretar general adjunct MAI: "Avertismentul va fi aplicat obligatoriu și va fi întocmit un act care stabilește acest moment. În cazul în care persoana încalcă și a doua zi, în sistem se va vedea acest lucru. Este bine pentru că avem trasabilitate și este bine pentru că avem și transparență, ca să excludem faptul că a fost avertisment sau a fost altceva."
PETRU BURDUJA, deputat BCS: "Decide agentul constatator la fața locului sau este obligatoriu dacă întrunește două condiții consecutive?"
VLADISLAV COJUHARI, secretar general adjunct MAI: "Agentul deschide sistemul și vede că nu a fost aplicată sancțiunea ieri (avertismentul), atunci aplică avertismentul. Dacă el ieri a avut avertisment, utopic vorbind, dar pe parcursul unui an de zile, perioada suficientă pentru a redresa neajunsul, a recepționat acel avertisment, atunci mergem pe altă modalitate."
Potrivit proiectului, printre încălcările regulamentului care vor putea fi sancționate doar cu avertisment figurează exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcție, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare, sau în cazurile în care plăcuța de înmatriculare nu este amplasată corespunzător. Documentul urmează a fi adoptat de Parlament în a doua lectură.