Mai multe colective artistice, coruri bisericești au adunat lumea din raionul Criuleni la Festivalul „Hristos a Înviat”
Social 6 mai 2024, 19:04 | 1853

Mai multe colective artistice, coruri bisericești și meșteri populari au adunat lumea din raionul Criuleni la Festivalul tradițiilor și cântecului pascal cu genericul „Hristos a înviat”. Evenimentul s-a desfășurat astăzi, în cea de-a doua zi de Paşte, în satul Hrușova. Vizitatorii au putut admira şi o expoziţie de lucrări artizanale.

IRINA ȚARIGRADSCHI, conducător, Ansamblul „Sânzienele”, Hrușova: 'Astăzi suntem gazdele acestui festival. Este pentru prima dată când avem tot raionul în ospeție la noi. Și ne bucurăm ca s-a ales comuna noastră să fie gazdă. Și participăm și noi cu niște cântece pascale, o tradiție pe care o să povestim că este un pic dată uitării, dar noi să o readucem la viață."

CLAUDIA ȘERȘUN, conducător, Ansamblul „Rămurele - Nemurele”, Slobozia Dușca: "Am venit cu mare drag la acest festival care de fapt este tradițional. În fiecare an se desfășoară în diferite localități din raionul Criuleni. Și venim să cântăm domnului nostru Isus Hristov, cu acest prilej minunat, cum este sărbătoarea sfintelor Paști."

LUDMILA CANTARAGIU, conducător, Ansamblul „Răzeșana”, Drăsliceni: "Noi participăm în fiecare an cu mare drag la festivalul pascal, pentru că este una dintre cele mai frumoase sărbători. Se spune că Paștele este sărbătoarea sărbătorilor și noi nu putem să nu participăm. Venim cu colindele care ne reprezintă pe noi ca creștini, ne reprezintă pe noi ca națiune, care știe ce înseamnă fapta bună, care știe ce înseamnă proslăvirea Domnului."

MIHAI STARȘII, conducător, Ansamblul „Vatra Neamului”, Cimișeni: "Am venit la acest festival ca să promovăm frumosul, să promovăm tradițiile noastre pascale. Pentru că tradițiile însăși reprezintă trecutul, dar cine nu știe de unde vine, nu va ști niciodată încotro să se îndrepte. Am venit cu trei colinde pascale care sperăm să ajungă la sufletul fiecărui ascultător și fiecare ascultător să vibreze împreună cu noi."

Vizitatorii au putut admira o expoziţie a meșteșugarilor și nu doar.

ZINAIDA MAZUR, meșter popular, Bălăbănești: "Am venit astăzi la festival pascal cu toate copturile proaspete și călduțe chiar. Dumneavoastră o să confirmați. Pentru a servi toți doritorii de gusta ceva gustos. Avem pască de sfințit, avem cozonac, plăcințele fierbinți cu brânză de casă, cu ceapă verde."

ANGELA RENIȚĂ, meșter popula, Ciorescu: "Am venit astăzi cu brâie, brâiele care se fac unicat la un instrument foarte rar în Moldova, război, pentru că majoritatea fac la stative și fac mulți metri de unul și același model. La mine se face un brâu, în instrumentul dat încape doar un brâu și de fiecare dată el nu se repetă."

NATALIA CANGEA, meșter popular, Criuleni: "Eu sunt cu produse cu lucrări, mai bine zis împletite din fibre vegetale, din pănuși, papură, în combinație cu paie. Deoarece suntem în preajma sărbătorilor pascale, practic lucrările sunt cu tematica îngerilor."

Organizarea acestui festival e pentru a păstra tradițiile și cântecele pascale din străbuni.

PAVEL ROȘCA, primar Hrușova: "Este pentru prima dată la noi în Comuna Hrușova de a sărbători festivalul Pascal raional. Suntem mândri bucuroși că au ales anume această comună. Pentru a aduce o bucurie oamenilor din comuna noastră, pentru o tradiție mai veche care s-a uitat, ca să sărbătorim împreună Hristos a Înviat."

Festivalul de muzică pascală „Hristos a Înviat" se organizează în fiecare an în localități diferite din raionul Criuleni.

Opinia ta contează. Comentează!