Acțiuni de comemorare în Israel
Social 7 octombrie 2024, 21:10 | 94

Israelul a lansat luni ceremoniile pentru marcarea unui an de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023, cel mai sângeros din istoria ţării şi care a declanşat războiul în curs în Fâşia Gaza, informează AFP. La Re'im, unde a avut loc masacrul de la festivalul de muzică Nova şi unde peste 370 de oameni au fost ucişi, o mulţime venită să se reculeagă a dat startul ceremoniilor, cu un minut de tăcere exact la ora 06:29, în acel moment a început atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene asupra Israelului.

Pe 7 octombrie 2023, comandouri ale Hamas infiltrate dinspre Gaza au pătruns în sudul Israelului, utilizând explozivi şi buldozere pentru a trece de bariera ce înconjoară teritoriul palestinian, ucigând orbeşte oameni în kibbutzuri, în baze militare şi la locul unde se desfăşura festivalul Nova. În orele ce au urmat, armata israeliană a lansat o puternică ofensivă împotriva teritoriului palestinian, având ca obiectiv distrugerea Hamas, la putere din 2007.

Atacul Hamas, care a luat Israelul total prin surprindere într-o zi de sărbătoare religioasă evreiască, a făcut 1.205 de morţi, majoritatea civili, potrivit unei numărători a AFP bazată pe cifre oficiale israeliene, inclusiv ostaticii morţi în captivitate.

Mişcarea Hamas a salutat duminică atacul din 7 octombrie 2023 împotriva Israelului, informează AFP.

Ceremonia de la Re'im este prima dintr-o serie de evenimente memoriale ce urmează să aibă loc de-a lungul întregii zile de luni, în timp ce ţara este în continuare în război în Gaza şi de curând de asemenea în Liban, unde armata israeliană a lansat în urmă cu o săptămână o ofensivă terestră împotriva mişcării islamiste Hezbollah.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că inamicii Israelului vor fi învinşi. „Vom lupta împreună şi împreună vom învinge”, a afirmat Netanyahu în timpul vizitei sale la trupele israeliene desfăşurate în nordul Israelului, de-a lungul frontierei libaneze.

BENJAMIN NETANYAHU: "În urmă cu un an am suferit o lovitură teribilă. În timpul celor 12 luni care au urmat, noi am transformat realitatea de la o extremă la alta. Lumea întreagă se minunează de loviturile pe care le daţi inamicilor noştri."

Duminică, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a ameninţat Iranul cu lovituri similare celor care au vizat Gaza şi Libanul, scrie Agerpres. Teheranul a afirmat că este „gata să riposteze”, potrivit agenţiei Tasnim care citează o sursă militară.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie