Percheziții la „Victoria” lui Șor
Social 7 octombrie 2024, 20:49 | 224

Noi percheziții într-un dosar privind finanțarea ilegală a partidelor. Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii au ridicat un milion de lei, iar o persoană a fost reținută. Mai multe informații aflăm de la Doina Onofrei.

Bună seara Sofia, bună sera doamnelor și domnilor. Perchezițiile au fost efectuate astăzi în satul Jora de Jos, raionul Orhei, unde un grup de persoane ar fi planificat acțiuni ilegale în vederea compromiterii procesului electoral din 20 octombrie, inclusiv prin coruperea alegătorilor. Banii în diferită valută urmau a fi utilizați pentru remunerarea membrilor de partid și ai simpatizanților acestuia, organizarea evenimentelor festive, întrunirilor sau altor acțiuni publice. Potrivit anchetei, ar fi vorba despre blocul politic „Victoria/Pobeda”, creat din formațiunile controlate de oligarhul fugar Ilan Șor.

În timpul perchezițiilor, procurorii și ofițerii CNA au ridicat obiecte și documente care demonstrează proveniența și destinația ulterioară a banilor. Cu banii respectivi, membrii formațiunii politice urmau să închirieze mijloace de transport, să alimenteze autovehiculele cu combustibili și să-i remunereze pe șoferii. Perchezițiile ar fi avut loc la reprezentanții blocului politic „Victoria/Pobeda”. Cel puțin asta arată fotografiile realizate în timpul descinderilor. În imagini apare un chipiu cu logo-ul blocului. Urmărirea penală este coordonată de Procuratura municipiului Chișinău, care subliniază că „orice persoană este considerată nevinovată până la o decizie finală și irevocabilă a instanței”.

Oamenii legii investighează o schemă elaborată de o organizație criminală condusă de Ilan Șor, în interesul Rusiei, pentru coruperea alegătorilor din Republica Moldova. Pe 3 octombrie, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că au fost stabilite 130 de mii de persoane, care au primit transferuri de la o bancă de stat rusească pentru a vota un anumit candidat pentru prezidențiale și opțiunea „Nu” la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. Doar în luna septembrie, suma transferurilor a ajuns la 15 milioane de dolari.

O investigație a portalului Rise Moldova a relevat că oligarhul fugar Ilan Șor a fondat cinci companii la Moscova. Patru au activități declarate în domeniul financiar-bancar, iar a cincea s-ar ocupa de „cercetare de piață”. Potrivit investigației, una dintre firme este „A7”, înființată împreună cu Promvsviazbank, folosită de Șor pentru a transfera bani în conturile unor alegători „cumpărați”. Sediul acesteia se află în centrul de afaceri „Belîe sadî”, într-o zonă prestigioasă, la 30 de minute de Kremlin și de Aeroportul Șeremetievo. Documentele consultate de reporterii Rise arată că Șor, care se ascunde la Moscova, deține 51% din acțiunile companiei, iar 49% - Promsviazbank. O altă companie este Exim International, care, spre deosebire de celelalte, are ca activități de bază declarate „cercetarea de piață și activități de cercetare a opiniei publice”. În aceasta, Șor deține 75%, iar restul aparține corporației financiare de stat VEB.RF, sancționată la nivel internațional și deconectată de la sistemul SWIFT. Ilan Șor nu a reacționat, deocamdată.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie