Uniunea Europeană este capabilă să găsească soluții optime pentru orice situații, chiar și pentru „diferendul transnistrean”
Politic 13 decembrie 2023, 20:06 | 442

Uniunea Europeană este capabilă să găsească soluții optime pentru orice situații, chiar și pentru „diferendul transnistrean”. Declarația a fost făcută la Bruxelles de Peter Stano, purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe și politici de securitate din cadrul Comisiei Europene. El a precizat în fața presei că problema este una extrem de serioasă și este mult prea devreme de numit aceste soluții.

PETER STANO, purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe și politici de securitate: "Cred că este prematur să dau un răspuns ferm acum, pentru că noi nu știm cum vor evolua lucrurile și cum va fi atunci, când Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană. Pot să vă dau o singură indicație: în Uniunea Europeană totul este posibil, atâta timp cât statele membre și Republica Moldova sunt de acord și totul e în corespundere cu legislația Uniunii Europene."

Așa cum în mai multe state europene au fost alegeri și s-au schimbat guvernele, au apărut și temeri că atitudinea unor autorități din spațiul comunitar față de Republica Moldova se va schimba, cum ar fi de exemplu în Slovacia. „Nu este neapărat o problemă”, afirmă Peter Stano.

PETER STANO, purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe și politici de securitate: "Extinderea este foarte importantă pentru Slovacia și nu am auzit ca noul guvern să aibă ceva împotriva Republicii Moldova. Acolo este sprijin pentru Republica Moldova. Pentru politica externă a Slovaciei, Republica Moldova este una dintre priorități în cadrul Parteneriatului Estic, iar atunci când vorbim despre extindere, este o dublă prioritate. Dar, iarăși - fiecare stat are dreptul să aibă propria poziție."

În luna iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țară candidat pentru aderare. Pentru pasul următor, care este deschiderea negocierilor de aderare, Comisia Europeană a definit nouă condiționalități pentru Chișinău. Printre acestea sunt combaterea corupției și reforma justiției. În noiembrie curent, Comisia Europeană a recomandat Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind aderarea Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!