Patrușev, acuzații la adresa Chișinăului
Asistentul președintelui Federației Ruse, Nicolai Patrușev, a acuzat autoritățile de la Chișinău de „politică agresivă antirusească”, iar acest lucru „va conduce fie la faptul că Republica Moldova va deveni parte a altui stat, fie că va înceta să mai existe”. În acest sens, el a dat exemplul Ucrainei, care se confruntă cu invazia rusă de aproape trei ani. Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a calificat declarațiile lui Patrușev drept „ingerință inadmisibilă în treburile interne ale statului”.
„Chișinăul nu ar trebui să caute dușmani în interiorul țării sau în Transnistria, ci să recunoască propriile greșeli și să înceapă să corecteze situația”, a declarat Nicolai Patrușev într-un interviu pentru „Komsomoliskaya Pravda”. Asistentul lui Putin consideră că vina pentru criza energetică din Republica Moldova o poartă doar autoritățile centrale.
DECLARAȚIILE LUI NICOLAI PATRUȘEV: "Nu exclud că politica agresivă antirusească a Chișinăului va duce la faptul că Republica Moldova fie va deveni parte a altui stat, fie va înceta complet să existe. În această situație un exemplu este Ucraina, unde neonazismul și rusofobia au dus țara la prăbușire, și asta cu mult înainte de operațiunea militară specială."
Într-un comunicat remis presei, Ministerul Afacerilor Externe respinge declarațiile lui Nikolai Patrușev. „Astfel de afirmații reprezintă o ingerință inadmisibilă în treburile interne ale statului și urmăresc destabilizarea regiunii”, subliniază sursa citată.
COMUNICATUL MINISTERULUI DE EXTERNE: "Republica Moldova este un stat suveran, angajat ferm pe calea democrației și integrării europene, conform voinței cetățenilor săi. Republica Moldova va continua să își apere interesele cu fermitate, prin mijloace pașnice și dialog constructiv, bazat pe respectul suveranității și principiile dreptului internațional."
Autoritățile de la Chișinău acuză Moscova și Gazprom că au întrerupt livrările de gaz destinate regiunii transnistrene pentru a destabiliza situația din Republica Moldova. de partea cealată, Tiraspolul și Moscova susțin că Chișinăul și Kievul sunt responsabili de criza energetică.