Fermierii cer restricționarea importului
Importul cerealelor din Ucraina nu va fi restricționat, afirmă autoritățile de la Chișinău. Subiectul a fost abordat și astăzi la Guvern, unde au venit mai mulți fermieri nemulțumiți că s-au pomenit într-o situație dificilă. Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea afirmă că importurile de cereale sunt monitorizate cu atenție.
VLADIMIR BOLEA, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare: "Guvernul va monitoriza din aproape importurile care vin din Ucraina, în vederea stabilirii unui potențial flux masiv de cereale ca să fie posibil de intervenit atunci când acest flux se va majora."
Fermierii sunt nemulțumiți de cantitățile mari de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță aduse din Ucraina, ceea ce îi determină pe agricultori să-și vândă recolta la un preț redus. Agricultorii susțin că măsurile întreprinse de autorități nu sunt suficiente pentru a stabiliza situația din domeniul agricol.
ALEXANDRU SLUSARI, președinte al Asociației „Forța Fermierilor”: "Un kg de grâu care s-a vândut cu cinci lei, acum se vinde cu trei lei. Un kg de floarea soarelui a căzut de la 10 lei la 7 lei. noi am calculat că doar la această diferență de preț, pierderile minime ale agricultorilor sunt de două miliarde de lei."
Pe de altă parte, dacă Ucraina ar interzice importul produselor din Republica Moldova, fermierii ar avea de suferit mai mult, afirmă directorul Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”.
IURIE FALĂ, director al Asociației „Moldova Fruct”: "Impunerea eventuală de către Ucraina a restricțiilor de import a produselor din Moldova ar fi afectat foarte mult sectorul de fructe și legume, pentru că noi avem cantități de fructe pe care le exportăm ani la rând în UE care va fi foarte greu de exportat pe alte piețe."
Potrivit Asociației ”Forța Fermierilor”, agricultorii au fost afectați și de seceta severă din vara anului trecut.