UE va oferi Ucrainei un împrumut de 35 de miliarde de euro pentru a susţine această ţară blocată într-un război de uzură cu Rusia
Externe 20 septembrie 2024, 20:37 | 68

Uniunea Europeană va oferi Ucrainei un împrumut de 35 de miliarde de euro pentru a susţine această ţară blocată într-un război de uzură cu Rusia, a anunţat vineri, în timpul unei vizite la Kiev, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Declarația a fost făcută în contextul în care Ucraina se aşteaptă la o iarnă dificilă, după ce rușii i-au distrus capacităţi de generare a energiei electrice.

URSULA VON DER LEYEN: "Atacurile ruseşti sunt necruțătoare și înseamnă că Ucraina are nevoie de un sprijin continuu din partea Uniunii Europene."

Împrumutul de 35 de miliarde de euro face parte dintr-un plan mai larg al statelor G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite), care în luna iunie au convenit să ofere Kievului un credit garantat cu veniturile produse de cele circa 300 de miliarde de dolari active ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei.

Fără noul împrumut, Uniunea Europeană şi statele sale membre au oferit până în prezent Ucrainei de când a început războiul o asistenţă de 118 miliarde de euro, ca ajutor militar şi economic, scrie Agerpres.

Ursula von der Leyen a depus astăzi o coroană de flori la zidul din centrul capitalei Kiev, care comemorează militarii ucraineni.

Nici Kievul, nici Moscova nu publică informaţii despre numărul victimelor proprii în acest război.

Opinia ta contează. Comentează!