Fondul Monetar Internațional a înrăutățit prognoza economică pentru Republica Moldova
Fondul Monetar Internațional a înrăutățit prognoza economică pentru Republica Moldova. Vom încheia anul 2022 cu o creștere a PIB-ul la nivelul „zero” procente, iar rata anuală a inflației va constitui 28,5%. Datele privind indicatorii macroeconomici ai Republicii Moldova apar în raportul din octombrie al FMI, care a examinat tendințele economice la nivel global.
În raportul Fondului Monetar Internațional din luna aprilie, prognoza economică pentru Republica Moldova era mai optimistă. În urmă cu jumătate de an, FMI estima că vom încheia anul curent cu o creștere a PIB-ului de 0,3% şi cu o inflație medie anuală de „doar” 21,9%. Potrivit noilor evaluări, anul acesta vom avea o stagnare și abia în anul viitor vom avea o creștere a PIB-ului, de 2,3%.
Experții FMI mai notează că în anii următori, către 2027, PIB-ul Republicii Moldova va înregistra creșteri de 5%. În ceea ce privește inflația, în 2023 aceasta va scădea la 13,8%, iar până în 2027 ar putea să ajungă la nivelul țintă al Băncii Naționale - 5%.
La nivel global, economia se confruntă cu o încetinire mai bruscă decât se aștepta, cu inflație mai mare decât a fost în ultimele decenii și cu prețuri scăpate de sub control.
PIERRE-OLIVIER GOURINCHAS, economist-șef al FMI: "Economia globală slăbește în continuare și se confruntă cu un mediu extrem de fragil. Prognoza este umbrită de trei factori: o inflație generalizată în creștere, invazia Rusiei în Ucraina și criza energetică asociată, dar și încetinirea economică din China. Încetinirea creșterii economice este larg răspândită. Mai mult de o treime din economia globală se va contracta în 2023, în timp ce trei cele mai mari economii ale lumii - Statele Unite, Zona Euro și China - vor continua să stagneze."
FMI anticipează în 2023 o scădere a indicatorilor economici pentru majoritatea statelor lumii, deși cele mai multe vor avea un nivel pozitiv al PIB-ului. Din Zona Euro, doar Germania și Italia vor scădea sub „zero”, iar cele mai severe scăderi economice se vor înregistra în Ucraina și Rusia.
Cât privește România, experții FMI estimează că în anul curent va avea o creștere a PIB-ului de 4,8% și de 3,1% în anul viitor. În raport se mai arată că viitorul economiei mondiale depinde în mod esențial de calibrarea cu succes a politicilor monetare și de evoluția războiului din Ucraina. Totodată, FMI îndeamnă guvernele să scadă cheltuielile publice pentru a ajuta la combaterea inflației.