Jurnalul Săptămânii, 1 Octombrie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Știați că o treime din producția alimentară globală pentru consumul uman este pierdută sau irosită? Mai grav este că în majoritatea cazurilor, aceste alimente încă pot fi consumate. În Republica Moldova nu există nicio statistică despre cantitatea de produse, care zilnic este aruncată la coșurile de gunoi. În schimb, este o Bancă de alimente, unde ajung produse destinate persoanelor nevoiașe.

Populația Moldovei îmbătrânește simțitor. Este un lucru cunoscut. Iar când pare că cifrele nu mai au cum să șocheze, apar noi date statistice. Potrivit ultimelor estimări, aproape o pătrime din populație are peste 60 de ani. Daniela Pascari are și alte cifre. Daniela, bună seara. În Republica Moldova, la începutul anului 2022, locuiau aproape 600 de mii de persoane cu vârsta de peste 60 ani. Din numărul total al vârstnicilor, sau 60 % sunt femei. 10% au depășit vârsta de 80 ani. Datele arată că în ultimii cinci ani a crescut cel mai mult ponderea vârstnicilor din grupul de vârstă de 70-74 de ani. La începutul lui 2022, coeficientul de îmbătrânire a populaţiei a constituit 22,8%, ceea ce corespunde unui nivel înalt de îmbătrânire demografică. Comparativ cu începutul anului 2018, acesta a înregistrat o majorare cu 2,8 puncte procentuale.

Și la acest sfârșit de săptămână vorbim despre provocările sistemului de educație. În ediția de astăzi a campaniei „Moldova, hai la școală!” vrem să înțelegem cum iese că în Republica Moldova există copii, care nu prea calcă pragul școlii, iar autoritățile strâng neputincios din umeri. Sunt copiii nimănui... Părăsiți de părinți, rude, prieteni, aceștia sunt crescuți în stradă, unde învață lecții de viață dure și se maturizează mult prea repede. Dar... copii răi nu există. Există nepăsare și ignoranță din partea adulților. În fiecare dimineață, doi frați din Ialoveni sunt nevoiți să aleagă: fie să meargă la școală, fie la muncă. Iar atunci când nu au ce mânca, alegerea devine evidentă. Acumulează sute de absențe, unul dintre ei, de 15 ani, nu poate citi și nici măcar nu știe cum să-și scrie numele, dar în schimb cei doi nu mor de foame. Cu siguranță, și-ar fi dorit o altfel de copilărie, dar la opt ani, atunci când au rămas singuri, nu au avut altă ieșire din situație, decât să se descurce cu propriile forțe. Cele mai recente date ale Ministerului Educației arată că anual sunt raportate în jur de 60 de cazuri de exploatare prin muncă a copiilor, dar cifrele reale ar fi cu totul altele, spun experții.

Opinia ta contează. Comentează!