A trăit zece ani lângă un soț agresor
A conviețuit zece ani cu un bărbat mai tânăr decât ea. A născut trei copii, dar viața nu i-a fost dulce. Certurile și violența erau la ordinea zilei. Cel mai grav era că bărbatul cu care împărțea casa și masa avea patima băutului. Uneori, se droga. Răbdarea Nadejdei Cojocari s-a terminat într-o zi, când a decis să plece de la agresor. Cum a rupt femeia cercul vicios și a fugit departe de violență și frică, aflați în reportajul nostru.
Așa supraviețuiește Nadejda Cojocari, o femeie de 38 de ani, refugiată împreună cu cei fii ai săi, într-un sat din Anenii-Noi.
NADEJDA COJOCARI, victimă a violenței în familie: "Am ajuns din cauza violenței în familie. Am venit cu acești 4 copilași aici, în sat. Frig era, era luna decembrie, foarte frig. Pe timp de iarnă, cine te așteaptă cu o hrincă de pâine sau chiar cu o farfurie de borș?!"
Nadejda a trăit în concubinaj cu un bărbat mai mic decât ea cu șase ani. Certurile și violența fizică erau la ordinea zilei. Cel mai grav era că bărbatul cu care împărțea casa și masa consuma deseori băuturi spirtoase și chiar droguri.
NADEJDA COJOCARI, victimă a violenței în familie: "- De la ce începeau conflictele? - Paharul! Dar chiar și treaz. În ultima vreme chiar îmi spunea și treaz, mă numea cu cuvinte murdare că eu pentru dânsul sunt o proastă și o debilă. Ultima oară s-a întâmplat așa că stăteam cu acesta mic în spital, imediat după ce l-am născut. Era perioada rece. Tot timpul îi spuneam să stea acasă cu copii, să nu se ducă să bea. Iarna e frig, să stea în casă cu copiii, dar el nici nu mă auzea."
Nadejda Cojocari a demonstrat că este o luptătoare. Într-o zi, femeia a decis să rupă cercul vicios și să plece de lângă agresor. În plină iarnă, femeia și-a strâns lucrurile și a fugit de acasă împreună cu cei patru copii minori.
NADEJDA COJOCARI, victimă a violenței în familie: "- Ce ați făcut prima oară când ași ajuns aici? - Focul, că le era frig. Încă eram stresată de atâta gălăgie și bătăi, vorbe murdare, neajunsuri. Apoi ne-am liniștit. - Cum vă descurcați? - Bine. Am luat 5 metri cubi de lemne și aș avea nevoie de o tonă de brichete. Undeva vreo 5 mii și jumătate."
Lipsurile o apasă greu, recunoaște femeia: "- Cât primiți pe copil? - O mie 400 și un pic de ajutor social. - Ce sumă? - 4 mii. - Iese că doar cu 5 mii de lună dumneavoastră trăiți? - Da. - Pentru ce vă ajung acești bani? - Doar pentru copii. Acum cum e perioada rece le mai cumpăr câte ceva. - Copiii vă ajută? - Da. Iată unul face turte, în loc de pâine, căci nici bani de pâine nu avem."
În pofida sărăciei, Nadejda nu regretă nici pentru o clipă că a plecat de lângă agresor.
NADEJDA COJOCARI, victimă a violenței în familie: "- Foarte bine. Parcă suntem în Grădina raiului. - Cum așa? - Pentru că în acești 10 ani de gălăgie și chinuri nu mi-a fost așa de bine ca acum. Am avut frică, dar acum nu mai am. - Dar acum știe unde stați? - Nu! El spunea că va veni, mă amenința, dar cum va veni așa și va pleca. Nu ne temem. Dumnezeu e mare pentru toată lumea."
După zece ani de calvar, femeia le-a dat un sfat femeilor: "Să nu ierte. Eu am iertat de mai multe ori cu gândul că se va schimba, dar nu a fost așa."
Experții spun că multe femei se împacă cu violența în familie de dragul copiilor, se sacrifică pentru a le oferi o casă și o familie completă. Din păcate, puține din ele înțeleg că violența are urmări negative și asupra copiilor, le afectează comportamentul, sănătatea fizică și mentală.
Dacă eşti supusă violenței în familie, sună la 112! Autoritățile pot emite o ordonanță de protecție, care îl obligă pe agresor să părăsească locuința comună, chiar dacă el sau rudele lui sunt proprietarii casei. Îl obligă să stea departe de locul în care te afli tu și copiii tăi. Îi interzice agresorului să ia legătura cu tine prin telefon sau rețele sociale, îi interzice să se apropie de anumite locuri, în care te afli. Siguranța și integritatea fizică, a ta și a copiilor, este primordială!