Cele mai multe dintre persoanele aflate în situații de risc aleg să apeleze la serviciile centrelor de plasament
Violența nu e dragoste 12 ianuarie 2025, 23:30 | 14

Violenta în familie, mai ales împotriva femeilor și a copiilor, a devenit o rutină. Cele mai multe dintre persoanele aflate în situații de risc aleg să apeleze la serviciile centrelor de plasament. Pentru a putea ieși din această luptă, femeile au nevoie de un adăpost, unde și–ar găsi liniștea lor și a copiilor. Care sunt organizațiile ce oferă ajutor calificat aflați în continuare.

Asociația Împotriva Violenței „Casa Mărioarei” este unul dintre centrele care oferă, pe lângă ajutor juridic și psihologic, cazare temporară inclusiv pentru femeile cu copii de la 3 ani. Aici femeile pot găsi refugiu de până la 6 luni. Victimele se pot adresa direct sau prin îndreptare de la polițistul de sector. Cazarea este acordată inițial pentru o lună, timp în care victimei i se acordă sprijinul necesar. Ulterior, dacă femeia mai are nevoie de ajutor, cazarea poate fi extinsă.

VERONICA CERNAT, director executiv, Asociația „Casa Mărioarei”: "Perioada de 6 luni este perioada standard pe care o oferim, dar în funcție de fiecare caz ea poate fi prelungită. În ultimii ani am prelungit această perioadă până la un an. Nu avem o limită de regiune, pot apela femeile din toată țara și femeile din regiune transnistreană la fel. La moment, avem 10 beneficiari, femei cu copii."

După o discuție cu reprezentanții centrului, se stabilește ajutorul de care are nevoie femeia. În cele mai multe cazuri, victimele violenței au nevoie de asistență juridică.

OLGA CIOBANU, avocat: "Odată ajunsă aici, beneficiara primește asistență inclusiv juridică. I se explică drepturile, obligațiile. În cazul în care a suferit de pe urma unor acte de violență. Are dreptul să fie aplicate măsurile de asigurare pentru a se simți în siguranță. Procedura se inițiază prin depunerea unei cereri de chemare în judecată cu privire la emiterea ordonanței de protecție. Această cerere va fi examinată în 24 de ore din momentul depunerii cererii. Cea mai complicată etapă este acumularea probatoriului. Înregistrările video sau audio."

La fel, prin asistența socială acordată femeile pot afla cum să obțină o profesie nouă, sunt ajutate să se angajeze în câmpul muncii, iar copiii sunt înmatriculați la noi instituții de învățământ, în caz de necesitate. Ecaterina este psihopedagog și lucrează efectiv cu copiii care în cele mai multe cazuri sunt și ei victime ale violenței.

ECATERINA MARIN, psihopedagog: "Mulți dintre ei vin aici și simt o ușurare, sunt cu noi foarte deschiși pentru că au plecat din mediul abuziv. Inițial se face o evaluare comportamentală, emoțională. Sunt foarte receptivi mai ales cei care vin din mediul rural, ei sunt dornici să lucreze pentru că facem și lucru în grup. Este sub formă de joacă și atunci ei sunt dornici de a interacționa și conlucra."

Ana Chițan are 27 de ani și timp de 10 ani a trăit cu un soț agresor.

ANA CHIȚAT, beneficiară: "S-a început violența, consumul de alcool, nopți nedormite. De multe ori venea noaptea acasă în stare de ebrietate mă trezea din somn să-i pun mâncare pe masă. Tot ce vedea pe masă strica tot, trezea copilul din somn. Arunca cu mâncarea în mine și mi spune că el nu este un porc să mănânce așa ceva. Copilul vedea toate cerurile, plângea și-mi cerea să plecăm undeva. Soțul spunea că eu sunt de la internat și nu trebuiesc nimănui, pe tine nu te va lua nimeni cu un copil."

Femeia a ajuns la centrul de plasament la îndemnul unei rude. Aici, împreună cu fiul ei de 6 ani trăiesc o altă viață.

Prima oară când am am intrat pe ușă parcă am avut o frică că ceva nu va fi bine, nu vor dori să mă ajute, încă o săptămână am avut șocul cela și nu mă puteam elibera și deseori când bătea cineva aici în ușă aveam frică că putea fi el, dar acum suntem liniștiți, nu ne gândim ce a fost în trecut, copilul este altfel.

În Republica Moldova, din aprilie 2014 activează Coaliția Națională „Viața fără Violență”. În total, coaliția numără 27 de membri, cu centre în multe localități, în care activează specialiști în prevenirea și combaterea violenței în familie. Organizațiile oferă asistență juridică, sprijin psihologic și social, programe pentru acuzatori și servicii de reabilitare la nivel de comunitate. Pe pagina Coaliției găsiți o hartă interactivă cu centrele care oferă ajutor victimelor violenței și femeilor abuzate, aflate în situații de dificultate. La fel, informații și adresele centrelor respective le puteți afla accesând pagina Centrului de Drept al Femeilor-cdf.md.

Opinia ta contează. Comentează!