Cei care au săvârșit un act de violență asupra unui membru al familiei au ajuns subiecți ai probațiunii
Violența în familie și în bază de gen este una din cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului ce afectează relațiile dintre membrii familiei și are un impact semnificativ asupra sănătății lor fizice, psihologice și sexuale. Cei care au săvârșit un act de violență asupra unui membru al familiei și care au fost condamnați cu suspendare au ajuns subiecți ai probațiunii. Mai exact, aceștia participă la diverse programe de corectare a comportamentului agresiv. Din 2022, legea îi obligă pe agresori să poarte brățara de monitorizare electronică .
Violența în familie are un caracter ciclic și nu se rezumă doar la un episod singular de abuz fizic, psihologic sau sexual, ci presupune o serie de încălcări sistematice ale drepturilor omului comise de către un membru al familiei sau un partener intim cu scopul de a-și impune puterea și controlul asupra victimei. Uneori, agresorii se manifestă încă de la începutul relației, alteori trec ani până la apariția primelor semne ale abuzului. Peroanele care au săvârșit un act de violență participă la diverse programe de corectare a comportamentului agresiv.
Pe durata cursului, persoanele au parte de sesiuni individuale și de grup.
Exercitarea puterii și controlului este mecanismul ce asigură perpetuarea violenței și menţinerea femeilor într-o poziţie de subordonare. La biroul de probațiune din orașul Hâncești, beneficiarii află despre așa numita „roata puterii și controlului”. Dezvoltată de Programul de intervenții asupra abuzului domestic din statul american Minnesota, „roata” este un model ce oferă înțelegerea manifestărilor și mecanismelor puterii și controlului în relațiile dintre partenerii intimi.
„Roata” conține opt segmente ce specifică comportamentele care sunt mai dificil de conștientizat de către victimă, dar care stabilesc ferm un model de constrângere și control în relație pentru a domina în mod deliberat partenerul intim. Vorbim de folosirea intimidării, aplicarea abuzului emoţional, diminuarea valorii, negarea sau blamarea, folosirea copiilor, folosirea privilegiului masculinităţii, folosirea abuzului economic, uzul ameninţărilor.
Aceste acțiuni sunt realizate pentru a exercita „puterea și controlul”. Astfel, orice formă de violență domestică este utilizată de agresor pentru a exercita puterea asupra victimei și a-i controla acțiunile și faptele.
De fapt, relațiile dintre partenerii intimi și alți membri ai familiei ar trebui să aibă la bază egalitatea. E ceea ce din start li se spune peroanelor care ajung subiecți ai probațiunii.
Violența în familie și în bază de gen este una din cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului ce afectează relațiile dintre membrii familiei și are un impact semnificativ asupra sănătății lor fizice și psihologice. Și femeile se pot pomeni că au devenit agresori familiari.
O nouă măsură a fost introdusă în Republica Moldova pentru supravegherea celor condamnați pentru violență domestică. Agresorii familiali trebuie să poarte brățări GPS tracker imediat după emiterea ordonanței de protecție. Aceștia sunt scoși din domiciliul comun și obligat să-și găsească al loc de trai.
Victimele au, de asemenea, trackere speciale. Distanța dintre agresor și victimă trebuie să fie de cel puțin 200 de metri.
Republica Moldova este singura țară din lume care a introdus un sistem dual de monitorizare electronică. Este o măsură forțată. Autoritățile speră că acest lucru va ajuta la protejarea victimelor violenței în familie.