Olga s-a căsătorit cu un musulman și a ales să meargă cu el în Israel
Violența nu e dragoste 10 noiembrie 2024, 19:56 | 129

S-a căsătorit și a ales să meargă cu soțul în Israel. A trăit o adevărată poveste de dragoste, dar după nașterea primului copil, lucrurile au degenerat. Din cei 12 ani de căsnicie, zece au fost un adevărat coșmar. Aflați povestea Olgăi Goncear din Chișinău, care a reușit să evadeze din ghearele morții cu cei doi copiii ai săi. În reportajul nostru vedeți cum a fost procesul de reabilitare și cum Tatiana a devenit o femeie de succes.

Olga Goncear l-a cunoscut pe alesul vieții la un restaurantul din Chișinău, unde lucra chelneriță. Bărbatul venea des cu prietenii la cină, iar ea tocmai trecea printr-o perioadă dificilă după despărțirea de fostul iubit. El era foarte curtenitor și atent, și aceste calități au cucerit-o.

În trei luni, cei doi erau și căsătoriți. Ceremonia a făcut-o în Israel.

Problemele au apărut odată cu nașterea primului copil. Mereu era supărat că nu reușea să se odihnească așa cum voia el, spune femeia. Între timp, apăruse și probleme la cabinetul stomatologic, pe care îl deținea. Se certa și cu părinții, și cu clienții, și cu vecinii. Au început să apară probleme cu banii... Erau zile când fierbea doar paste pe apă sau așteptau să aducă socrii ceva de mâncare pentru fete.

În aprilie 2021, Olga a fost desfigurată în bătaie.

După acest incident, în Republica Moldova a început pregătirea unei operațiuni de salvare a Olgăi. Surorile acesteia au angajat un avocat.

Planul avea la bază o legendă despre o mătușă care, chipurile, vrea să doneze un apartament celor două fiice ale Olgăi.

Doar dorința de a câștiga l-a determinat pe soț să accepte o vizită fulger la Chișinău. „Atât cât să primim apartamentul și să îl vindem”, spune femeia.

La Chișinău, soțul Olgăi bănuia ceva și nu le lăsa singure nici pe ea nici, nici pe cele două fetițe. A trebuit să meargă pe ascuns la poliție și procuratură. Au fost câteva zile în care toți membrii familiei Olgăi au dat dovadă de multă imaginație pentru a ascunde ieșirile în oraș fără soț. El era foarte suspicios și se temea ca ele să nu evadeze.

În vara anului 2021, Olga cu fetele ei au reușit să se adăpostească la Centrul de Asistență și Protecție a Victimelor Traficului de Ființe Umane. I-a scris că ea pleacă cu cei doi copii și a închis toate telefoanele. Acolo au stat aproape jumătate de an. Primele câteva săptămâni nu au ieșit din clădire de teamă să fie găsite, urmărite sau răpite. Femeia a avut nevoie de mult timp și de asistența psihologilor pentru a trece peste această frică. Acum, Olga și cele două fete duc o viață liniștită, departe de violență.

Olga Goncear nu a lăsat pasiunea de a a broda și croșeta. Fiind beneficiară a Centrului de Drept al Femeilor, a obținut sprijin financiar pentru a-și cumpărat o mașină de brodat și toate cele necesare.

Violenţa în familie este orice acțiune care îți pune viața în pericol, când ești lovită și înjosită, când partenerul, soțul sau concubinul încearcă să îţi controleze viaţa, nu întreabă părerea ta, îți urmărește fiecare pas, ignoră nevoile și dorinţele tale. Violența se poate întâmpla oricui. De cele mai multe ori, sunt afectate femeile tinere și cele în etate, căsătorite, aflate în concubinaj sau doar într-o relație.

Violența poate apărea atât în familiile nevoiașe, cât și în cele înstărite. Agresorul poate fi soțul, fostul soț, partenerul sau fostul partener, precum și un alt membru de familie. Copiii sau alţi membri ai familiei pot fi și ei victime ale violenţei. Dacă ați hotărât că doriți o schimbare, că nu mai suportați violența în familie și sunteți pregătită să opriți abuzul, raportați cazul la numărul de telefon 022 811 999 sau la linia verde 0 800 80000. La fel, puteți veni la Centrul de Drept al Femeilor situat în municipiul Chișinău, pe strada Mihail Kogălniceanu, 76.

Opinia ta contează. Comentează!