BNS: În luna iunie, rata anuală a inflației a ajuns la 31,8%, fiind peste prognozele Băncii Naționale
Rata inflației ajunge la noi cote record. Deși guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armaşu, spunea în luna mai că apogeul scumpirilor va fi atins în trimestrul trei al acestui an, când inflația ar putea ajunge la 31%, datele Biroului Național de Statistică arată că inflația a ajuns deja la aproape 32%, în luna iunie curent. Cel mai mult s-au scumpit gazul și energia electrică, benzina și motorina, dar și produsele alimentare, legumele fiind lider detașat la ritmul de creștere a prețurilor.
Statisticile oficiale arată că în luna iunie rata anuală inflației a ajuns la 31,8%, fiind în creștere cu 2,2% față de luna mai și peste prognozele Băncii Naționale. Timp de un an, produse alimentare s-au scumpit cu 34,3%, mărfurile nealimentare - cu 23,4%, iar serviciile prestate populației - cu 40,7%. Dintre produsele alimentare, cel mai mult s-au scumpit legumele și ouăle - cu 80 și, respectiv, 53 de procente. La capitolul mărfuri nealimentare, cel mai mult a crescut prețul carburanților și materialelor de construcție - timp de un an acestea s-au scumpit cu 65 și, respectiv, 33 la sută. Iar în ceea ce privește serviciile prestate populației, gazele naturale s-au scumpit de trei ori, încălzirea centralizată - cu 92%, iar energia electrică - cu 52%. Dacă analizăm evoluția ratei inflației în luna iunie comparativ cu luna mai, vedem că scumpirile au fost mai mari decât la noi doar în Turcia, Ucraina, Slovenia, Estonia și Letonia. În același timp, Moldova a depășit, la capitolul inflație, țări precum Spania, Austria, Italia, Belgia și Franța. Expertul economic, Viorel Gîrbu, spune că, cel puțin pe termen scurt, scumpirile galopante vor continua să lovească buzunarele cetățenilor.
VIOREL GÂRBU, expert economic: "Tendința manifestată pe durata acestui an va dura, cel puțin pe durata primelor trei trimestre. Deci, în trimestrul trei, rata inflației încă urmează să crească. Pe termen mediu, până la finele anului noi nu știm cum o să arate la iarnă tarifele pentru încălzire, gaze naturale și curent electric. Pe termen mai lung, pentru anul viitor, aceste estimări sunt și mai speculative. Urmează să vedem cum va evolua situația din regiune. Dar faptul că acest război exercită o influență masivă asupra creșterii prețurilor e cunoscut de toată lumea.
Expertul economic atenționează însă că inflația din Moldova are nu doar cauze externe, dar și interne. Între acestea: o piață internă disfuncțională, o politică monetară agresivă și creșterea plăților sociale din partea Guvernului, fără mărirea impozitelor pentru cei întăriți.