Croația este stat membru al Uniunii Europene din 2013, dar a fost inclusă în spațiul Schengen abia anul trecut
Externe 18 septembrie 2024, 16:05 | 185

Croația este stat membru al Uniunii Europene din 2013, dar a fost inclusă în spațiul Schengen abia anul trecut. Și autoritățile, și locuitorii spun că aderarea la zona de liberă circulație a fost una dintre cele mai mari realizări ale țării. Echipa Jurnal TV a mers la punctul de trecere Obrezje dintre Croația și Slovenia, unde a discutat cu mai mulți șoferi care trec pe acolo cu regularitate. Cum se circulă în spațiul Schengen, vedeți în reportajul nostru.

IULIA SARIVAN, reporter Jurnal TV: "Din 2023 Croația a aderat și la zona de liberă circulație Schengen. Suntem la frontiera dintre Croația și Slovenia. Șoferii trec rapid prin zona de frontieră fără a sta ore întregi la coadă."

Marian Oprea este șofer de autocamion de 19 ani. Bărbatul trece săptămânal prin acest punct de frontieră. De când și Croația face parte din spațiul Schengen, Marian spune că a scăpat de cozi infernale la vamă și de orele în șir în care stătea pe loc.

MARIAN OPREA, șofer de TIR: "Păi, înainte de Schengen era ca și la Nadlar la noi. Acum e foarte bine. Nu există nicio barieră. Timpii sunt ușor de calculat. Nu se mai depășesc programele de lucru, de conducere și pauzele, pentru că îți poți calcula unde poți ajunge. Parcarea o găsești disponibilă. Te-ai așezat, ți-ai făcut pauza și ai plecat mai departe."

Bărbatul spune că așteaptă momentul în care și România va fi parte a spațiului Shengen terestru.

MARIAN OPREA, șofer de TIR: "Beneficiile sunt maxime și trecerea se face foarte ușor. De aceea, dorim mult ca noi, românii, să intrăm și noi în Schengen și sperăm cât mai repede posibil pentru că se obstrucționează traficul camioanelor foarte mult, se poluează foarte mult zona aia de frontieră."

Și acest bărbat care este un camionagiu din Republica Moldova ne-a confirmat că acum se circulă mult mai ușor.

Prevederile spațiului Schengen care includ eliminarea controalelor la frontierele interne și măsurile conexe pot deveni aplicabile doar ca urmare a unei decizii unanime a Consiliului European, după ce s-a verificat, în conformitate cu procedurile de evaluare, că sunt îndeplinite condițiile necesare. În decembrie 2021, Consiliul a decis că statul croat îndeplinește condițiile respective. Astfel, Croația a devenit a 27-a țară care a aderat la spațiul Schengen, o zonă fără controale la frontierele interne și fără verificări ale pașapoartelor.

Opinia ta contează. Comentează!