Absorbția fondurilor din Uniunea Europeană de către Republica Moldova a fost discutată la Bruxelles
Capacitatea Republicii Moldova de absorbție a fondurilor europene și preluarea bunelor practici ale României au fost abordate marți la Bruxelles în cadrul unui forum specializat. La discuții au fost invitați mai mulți primari, președinți de raion și directori ai instituțiilor medicale. Cea mai mare problemă este lipsa de experiență, afirmă participanții la reuniune.
ION COJOCARI, vicepreședintele raionului Glodeni: "Este o problemă acută, iar noi încercăm în ultimii ani să preluăm experiența și avem deschiderea partenerilor noștri din România. Am început și unele cursuri, prin care încercăm să ne autopregătim pe noi ca să fim pregătiți să aplicăm atunci când vor fi apeluri de proiecte și să elaborăm documentația tehnică, cererea de finanțare și nota conceptuală."
DIONISIE TERNOVSCHI, președintele raionului Ungheni: "A fost foarte clar parcursul și cât timp trebuie să mai așteptăm. Noi putem conta pe sprijinul dinafară, în special la capitolul expertizelor și twiningurilor, un lucru foarte important pentru regiunea noastră."
VREJ MARTIROSEAN, vicepreședintele raionului Florești: "Ziua de astăzi a fost foarte productivă pentru mine merg acasă cu noi cunoștințe, experiențe de la alți colegi din România și din Republica Moldova. Este nevoie de multă muncă și ca oamenii să înțeleagă că nimic nu se dobândește ușor. Atunci când este comunicare, când îți faci cunoștințe noi, vii în capitala europeană și aduci fonduri europene acasă."
Directorul adjunct pentru dezvoltare, infrastructură și coordonare a Centrului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Iurie Crasiuc, a accentuat importanța și necesitatea fondurilor europene pentru realizarea obiectivelor strategice a Serviciului de Asistență Medicală Urgentă.
IURIE CRASIUC, director adjunct al CNAMUP: "Am dori să renovăm anual 20 la sută din autosanitare. Noi avem un calcul pe un termen de cinci ani - în jur de 50 de milioane de euro, pentru sistemul informațional 3,5 milioane, pentru instruirea personalului medical 3,5 milioane de euro și pentru centrul de mentenanță auto în jur de trei milioane 800 mii de euro."
Deplasarea la Bruxelles, la cea de-a XIII-a ediție a forumului „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova – țară candidat la UE”, a reprezentanților administrației regionale și locale, și a instituțiilor de sănătate publică a fost organizată de Institutul de Dezvoltare și Expertiză a proiectelor din Republica Moldova în parteneriat cu eurodeputatul Maria Grapini.