Condiții mai bune la Spitalul de urgență
Blocul operator al Institutului de Medicină Urgentă a fost redeschis astăzi după cinci ani, cât au durat o reparație capitală. Cele 15 săli de operație au fost dotare cu echipament modern în cadrul unui proiect finanțat de Guvernul Japoniei. Medicii spun că de acum încolo, toate intervențiile necesare vor fi efectuate mai mai sigur pentru pacienți.
DUMITRU HÎNCOTA, medic ortoped traumatolog: "Această masă, care este o masă hibridă, poate să preia atât bolnavi chirurgicali, dar și bolnavi traumatologici. Specificul ei sunt aceste picioare extensibile, care ne permite să punem pacientul la o tracție continuă și pentru a face intervenții chirurgicale prin tehnici minim invazive, cu ajutorul acestui aparat radiologic portativ."
Unii medici afirmă că au avut ocazia să lucreze cu astfel de aparate, doar că în străinătate.
VICTOR ANDRONACHI, șef al departamentului de neurochirurgie, IMU: "Astfel de condiții am avut ocazia să le am la clinicile de peste hotare, unde am făcut școlarizări. Neurochirurgia este o specialitate destul de alintată și necesită tehnologii moderne, foarte sofisticate și nu este vorba doar de un singur aparat, sunt o sumedenie, cum ar fi microscopul de operație, neuronavigația, monitoringul electrofiziologic."
„Programul de consolidare a sistemului medical al Republicii Moldova”, finanțat de Guvernul Japoniei, are un buget de peste 7 milioane de euro.
YAMADA YOICHIRO, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova: "Guvernul japonez a decis să ofere echipamente medicale avansate la cinci spitale din Chișinău, inclusiv acestei instituții. Aceste echipamente sunt un simbol al solidarității și recunoștinței noastre."
ALA NEMERENCO, ministru al Sănătății: "Pentru prima dată în țara noastră avem un bloc operator, care este atât de complex. Deci, conține tocmai 15 săli de operație chirurgicale și este integrat împreună cu departamentele anestezie, terapie intensivă, imagistică, fapt care permite ca să monitorizați permanent, în continuu pacienții."
DIANA MANEA, directorul Institutului de Medicină Urgentă: "Această reconstrucție a acestui bloc de operații performant, reprezintă un pas semnificativ în evoluția serviciilor medicale din țara noastră și este un simbol al angajamentului instituției noastre pentru ridicarea serviciilor medicale la nivel european."
Sălile sunt dotate cu angiografe, tomografe computerizate, rezonanță, endoscopie și multe alte tipuri de investigații. Sălile chirurgicale conțin aparate de ultimă generație de anestezie, aparate cu memorie pentru intervenții, defribilatoare.