CSE a decis ca Energocom să acorde companiei Moldovagaz un credit de 1,05 miliarde de lei pentru a achita plățile curente
Dacă împrumutul de peste un miliard de lei, pe care Energocom îl oferă Moldovagaz, nu va fi restituit până pe 1 mai 2023, ”statul va prelua rețelele de transport a gazelor naturale, deținute acum de compania moldo-rusă”. Declarația a fost făcută aseară de premierul Natalia Gavrilița, la emisiunea „Secretele Puterii”, după ce Comisia pentru Situații Excepționale a decis să-i ofere Moldovagaz un credit, ca să poată achita plățile curente și avansul către Gazprom, pentru luna octombrie.
Comisia pentru Situații Excepționale a decis că pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, compania Energocom acordă întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz un miliard și 50 de milioane de lei, în gaj fiind pus tot capitalul social al Moldovatransgaz. Decizia a fost luată de CSE în contextul în care pe 20 octombrie expiră termenul până când Moldovagaz trebuie să achite către Gazprom avansul de 50% din consumul de gaz pentru luna octombrie.
Natalia Gavrilița a explicat la postul nostru de televiziune că CSE a decis să acorde întreprinderii Moldovagaz peste un miliard de lei pentru ca aceasta să achite urgent furnizorului rus plățile restante pentru luna septembrie și avansul pentru luna octombrie. În opinia prim-ministrului, Gazprom ar avea astfel mai puține motive să deconecteze Republica Moldova de la gazele naturale.
NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Am spus că „Da, Energocom ajută Moldovagaz, îi oferă acest împrumut la dobânda ratei de bază a Băncii Naționale de 21,5% anual”, iar drept gaj este rețeaua de transport, care este un obiectiv, o rețea de importanță strategică pentru securitatea energetică a țării. Dacă nu se întoarce acest împrumut până pe 1 mai, noi preluăm rețeaua de transport a țării."
Șefa Guvernului a mai spus că dacă Gazprom va decide totuși să deconecteze Republica Moldova de la gazele naturale, în pofida achitării tuturor plăților, va fi clar că acesta e un gest politic, nu comercial, iar Republica Moldova va ataca în instanțele internaționale decizia gigantului rus. Natalia Gavrilița a atras atenția că situația energetică este una foarte complicată, dar autoritățile depun toate eforturile pentru ca populația să fie aprovizionată neîntrerupt cu gaze naturale și energie electrică.
NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Noi deja avem volume de gaze cu 30% mai mici, decât cele necesare pentru luna octombrie. Mai mult decât atât, noi deja știm că volume adiționale pentru luna noiembrie nu au fost rezervate de Gazprom. Asta înseamnă că dacă nu vor fi făcute rezervări de la zi la zi, atunci pentru luna noiembrie vom avea deja cu 60% mai puțin decât necesarul."
Cât despre deficitul de gaze naturale care afectează inclusiv capacitatea de producere a energiei electrice de către Centrala de la Cuciurgan și, respectiv, pune în pericol livrările de curent în dreapta Nistrului, șefa Guvernului a spus că autoritățile de la Chișinău mențin dialogul cu factorii de decizie de la Tiraspol, prin intermediul Biroului de Reintegrare.
Natalia Gavrilița spune că sunt mai multe scenarii, dar în orice caz, Republica Moldova nu va rămâne fără electricitate, deoarece s-a reușit interconectarea cu rețelele europene de transportare a curentului electric. Șefa Guvernului a atras însă atenția că problema cea mare constă în faptul că orientarea spre piața europeană „costă mult mai mult, iar cetățenii nu-și pot permite aceste creșteri de prețuri”.