Trump admite noi sancțiuni pentru Rusia
Externe 22 ianuarie 2025, 20:19 | 102

Donald Trump a admis marți că ar putea impune sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, dacă Vladimir Putin nu reușește să negocieze un acord de pace cu Ucraina. În context, noul secretar de stat american, Marco Rubio, a afirmat că încetarea războiului în Ucraina va fi politica oficială a Statelor Unite sub președintele Trump. Moscova nu a reacționat, deocamdată.

DONALD TRUMP, președintele Statelor Unite: "- Ați cerut o încetare a focului în Ucraina. Dacă Vladimir Putin nu vine la masa de negocieri cu dumneavoastră, veți pune sancțiuni suplimentare Rusiei? - Pare probabil. - Credeți că războiul ar putea fi înghețat în prezent? - Războiul nu ar fi avut loc dacă am fi avut un președinte competent. Războiul n-ar fi avut loc niciodată, dacă aş fi fost eu preşedinte."

Declarațiile lui Trump vin în contextul în care oficialii administrației sale dezvoltă o strategie amplă de sancțiuni cu scopul de a obține o rezolvare diplomatică a războiului din Ucraina, scrie Bloomberg. Echipa lui Trump analizează două abordări principale. Prima serie de recomandări politice sugerează că, dacă o rezolvare a războiului pare posibilă, administrația ar trebui să se concentreze pe măsuri de bună-credință pentru a sprijini producătorii de petrol ruși sancționați, măsuri care ar putea contribui la încheierea unui acord de pace. A doua opțiune presupune „extinderea sancțiunilor pentru a pune o presiune maximă, sporind astfel puterea de negociere asupra Moscovei”. Trump a declarat de mai multe ori că intenționează să negocieze rapid încheierea războiului, deși nu a fost propus încă un plan detaliat.

Noul secretar de stat american, Marco Rubio, a afirmat marți că încetarea războiului în Ucraina va fi politica oficială a Statelor Unite sub președintele Trump, ca parte a obiectivului administrației de a promova pacea.

MARCO RUBIO, secretar de stat al SUA: "Va fi o prioritate. Va fi politica oficială a Statelor Unite - războiul trebuie să se sfârșească. Dacă aruncăm o privire la acest război, este un conflict început de Rusia, care este în impas. Un conflict prelungit, sângeros și destructiv. Aș argumenta atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina, dar Ucraina plătește cel mai mare preț."

Cu prilejul audierii sale de confirmare, săptămâna trecută, Rubio a afirmat că atât Moscova, cât și Kievul vor trebui să facă niște concesii pentru a opri războiul și a sugerat ca Ucraina să renunțe la obiectivul de a recăpăta întreg teritoriul ocupat de Rusia în ultimul deceniu. Rubio a reluat aceste comentarii marți, în emisiunea „Today” a postului NBC, înainte de a depune jurământul.

Între timp, Volodimir Zelenski a cerut marți, la Davos, cel puțin 200.000 de soldați europeni ca garanție de securitate pentru Ucraina, în contextul unui posibil acord care să pună capăt războiului cu Rusia. Liderul ucrainean a subliniat că garanția de securitate pe care o dorește în mod principal este aderarea la NATO, admițând că această decizie depinde în mare măsură de Statele Unite.

Opinia ta contează. Comentează!