Practici Europene, în legea națională
Politic 22 noiembrie 2023, 19:54 | 689

Îcet, dar sigur, Republica Moldova transpune legislația Uniunii Europene în cea națională, prin preluarea experienței în domeniu a statelor membre. Autoritățile de la Chișinău mai au însă de lucru la capitolul combaterea corupției. De această părere este procurorul șef al Parchetului Național Financiar francez, Jean-François Bohnert, care se află la Chișinău. Oficialul de la Paris a salutat faptul că deputații moldoveni au votat pentru simplificarea procedurilor de examinare a cauzelor penale, lege în care se regăsesc practici franceze și americane.

JEAN-FRANCOIS BOHNERT, procuror șef al Parchetului Național Financiar: "Este special faptul că Republica Moldova a adoptat o lege acum câteva luni, inspirându-se din practica franceză, dar și a Statelor Unite. Este un lucru frumos, pentru că acest instrument ne permite să fim mult mai eficienți, mult mai rapizi, dacă vorbim despre combaterea corupției și, în special, dacă vorbim despre sancționarea companiilor care au comis fapte de corupție."

Această lege, votată în aprilie curent, presupune și instituirea acordului judiciar de interes public, aplicabil doar persoanelor juridice pentru comiterea infracțiunilor, precum evaziunea fiscală, spălarea banilor, corupere activă, traficul de influență și darea de mită. Noua lege oferă un instrument foarte eficient, atunci când este vorba de recuperarea bunurilor infracționale, spune procurorul șef al Parchetului Național Financiar francez, care astăzi și-a împărtășit experiența cu procurorii moldoveni. Cauzele penale de corupție ar putea fi examinate mai rapid, spune ministrul Justiției de la Chișinău.

VERONICA MIHAILOV, ministrul Justiției: "Prin aplicarea acestui instrument, pe termen lung, se va contribui la o examinare mai rapidă a cauzelor de corupție și a celor conexe, inclusiv cauzele de infracțiuni economice pentru persoanele juridice și va permite o recuperare mai rapidă a prejudiciului cauzat."

Procurorul șef al Parchetului Național Financiar francez a avut o întrevedere și cu șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

VERONICA DRAGALIN, procuror șef Anticorupție: "Am discutat despre bunele practici. Mai ales, ne-am concentrat pe subiectul de recuperare a bunurilor infracționale. Acum, avem posibilitatea să discutăm despre o modalitate de a recupera bunurile mai repede și în alte moduri, decât pur și simplu prin a trimite dosarele în judecată, ceea ce durează foarte mult."

Pe 14 aprilie curent, Parlamentul a votat în lectură finală pentru simplificarea procedurilor de examinare a cauzelor penale.

Opinia ta contează. Comentează!