În pofida indemnizațiilor și beneficiilor propuse, tinerii profesioniști nu vor să vină să lucreze în localități
Social 21 octombrie 2022, 15:44 | 7228

Lipsa profesorilor devine o problemă fără soluții, deocamdată. La început de an școlar, în instituțiile de învățământ general sunt vacante 2 mii 161 de locuri. În pofida vârstei, în orarul unei profesoare sunt matematica, limba rusă, dezvoltarea personală și fizica. Pe toate le predă singură.

La ai săi 74 de ani, doamna Celac uimește prin energia și dedicația, de care dă dovadă la ore.

ELENA CELAC, profesoară: "Sunt momente când obosesc. Am început să comit unele greșeli. Copiii mă corectează când o cifră nu-i corectă... Fără școală eu nu mă simt om, nu mă simt în apele mele. Nici nu îmi închipui ce înseamnă a lăsa școala. Se vede că vocația mi-a fost mai puternică decât vârsta."

Și Ecaterina Țopa acoperă, mai mult din nevoie, patru materii. La început, preda matematica. Apoi s-a adăugat și fizica. Mai târziu a fost nevoită să învețe informatica, pentru că alt specialist nu se găsea. Iar când a plecat profesorul de chimie, femeia a preluat și chimia.

ECATERINA ȚOPA, profesoară: "-Dar vă gândiți, dacă vă duceți la pensie, cineva va preda toate patru obiecte? -Asta este și problema. De multe ori mă gândesc, dacă eu o să plec? Chiar părinții mă roagă să nu las. Cât am sănătate, vin și predau obiectul."

Profesorii acceptă să predea mai multe materii nu pentru a-și crește salariile. Sunt remunerați doar cu câteva sute de lei în plus.

LARISA COCEVA, directorul gimnaziului din s. Aluatu: "Parcă inima îmi plânge de durere, pentru că e o durere, e strigător la cer. Un judecător a studiat dreptul cinci ani, codurile, articolele. Dar un profesor, care trece prin atâta materie și atâtea discipline... Într-o noapte trebuie să abordeze proiecte și la istorie, și la engleză, și la educația tehnologică."

De ce nu vor tinerii să activeze în sistemul de învățământ și cum comentează situația Ministerul Educației, aflați sâmbătă, la ora 19:00, la Jurnalul Săptămânii.

Opinia ta contează. Comentează!