Cabinetul de securitate al Israelului se reunește joi pentru a vota răspunsul țării la atacul Iranului cu rachete balistice
Externe 10 octombrie 2024, 15:41 | 470

Preşedintele american Joe Biden şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au avut miercuri o conversaţie telefonică privind riposta Israelului împotriva Iranului, scrie AFP. Cabinetul de securitate al Israelului se reunește joi pentru a vota răspunsul țării la atacul Iranului cu rachete balistice, a declarat un oficial israelian pentru CNN. Statele Unite au avertizat Israelul împotriva oricărei ofensive în Liban care „ar semăna cu ceea ce s-a întâmplat în Fâşia Gaza”.

MATTHEW MILLER, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat: "Spun foarte clar că nu ar trebui să existe acţiune militară în Liban care să semene cu cea din Gaza şi al cărei rezultat să semene cu cel din Gaza."

După ce a slăbit mişcarea islamistă palestiniană Hamas, al cărei atac sângeros din 7 octombrie trecut a declanşat războiul din Gaza, Israelul duce acum un război deschis în Liban împotriva Hezbollah, aliată a Hamas. Şeful de Stat Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, a promis miercuri că Israelul va continua să lovească „fără încetare” mişcarea islamistă Hezbollah în Liban.

Preşedintele american Joe Biden şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au avut miercuri o conversaţie telefonică „directă” şi „productivă”, în timp ce discuţia continuă cu privire la riposta Israelului împotriva Iranului, potrivit AFP. Discuţia, la care a participat vicepreşedintele Kamala Harris, a durat aproximativ 30 de minute, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

KARINE JEAN-PIERRE, purtătorul de cuvânt al Casei Albe: "SUA și guvernul israelian au avut discuții încă de săptămâna trecută, după atacul Iranului, și sigur că acele discuții au continuat cu cea dintre președinte și prim-ministru. A început, evident, cu o discuție la nivel de personal, săptămâna trecută. Și, evident, cei doi lideri au avut ocazia să discute direct. Așa cum am spus, a fost o discuție productivă, directă. A durat aproximativ 30 de minute. Și se adaugă celor mai bine de o duzină de convorbiri pe care președintele și prim-ministrul le-au avut de la 7 octombrie, anul trecut."

Cei doi lideri, a căror relaţie este complicată, nu şi-au vorbit de şapte săptămâni şi, prin urmare, nu au avut niciodată o conversaţie fără intermediari cu privire la intensificarea ostilităţilor din Liban. Joe Biden a criticat deschis unele decizii luate de premierul israelian, dar nu a pus niciodată sub semnul întrebării livrarea de arme de către Statele Unite, principalul susţinător militar al Israelului, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!