În trei ani de război, Rusia a avut pierderi uriașe de vieți omenești, iar economia suferă cu inflaţie de 10%
În trei ani de război, Rusia a avut pierderi uriașe de vieți omenești, iar economia suferă cu inflaţie de 10% şi credite de 40%. Acum, Rusia bate pasul pe loc, iar Ucraina nu-i permite să avanseze și o face eficient. Sunt concluziile experților Wachdog care au analizat situația ambelor părți, de la declanșarea războiului și până în prezent.
Potrivit expertului în apărare WachDog, în încercarea de a prelua controlul Ucrainei, Rusia a pierdut în trei ani aproape 200 de mii de soldați, inclusiv din faimoasele trupe de parașutiști, de elită. „Fiecare rus simte acum cât costă acest război”, afirmă istoricul Artur Leșcu.
ARTUR LEȘCU, doctor în istorie, expert în apărare WachDog: "Prețurile au crescut continuu, inflația e astăzi de 10%, iar dobânzile la creditele de consum au ajuns la 40%. Mai mult, în timp ce, Ucraina continuă să rămână un stat suveran, a doua armată a lumii este pe cale să piardă unica sa bază navală din Mediterană. Războiul care Putin promitea că nu va fi, a adus probleme nu doar întregii Europe dar și celui mai sărac cetățean rus."
Potrivit lui Artur Leșcu, Rusia a pierdut majoritatea blindatelor și tancurilor cu care a început invazia Ucrainei, iar rezervele sovietice au fost deja epuizate, lăsând doar vehicule într-o stare precară. Producția actuală de echipament militar nu reușește să compenseze pierderile, ceea ce pe termen mediu va lipsi armata rusă de posibilitatea de a efectua ofensive majore.
ARTUR LEȘCU, doctor în istorie, expert în apărare WachDog: "De acum încolo, armata rusă se va baza pe echipamente tot mai primitive și vechi. Asta nu este o predicție pentru viitor, este realitatea în teren văzută cu ochiul liber chiar acum. Blindatele din stocurile sovietice totuși le poți repara. Scump, greu dar poți. Viețile omenești însă nu. Mașinăria rusă de război a tocat vieți omenești ale propriilor cetățeni în proporții industriale. Militari ruși morți identificați sunt peste 93 de mii. Dar numărul total este estimat la 170 - 200 de mii. Cazurile de rănire se cifrează la 611 mii."
Armata Rusiei bate pasul pe loc de mai bine de un an și jumătate, afirmă și expertul în securitate de la WachDog, Pavel Horea.
PAVEL HOREA, expert în securitate, WachDog: "Din toamna anului 2023, practic întregul front nu s-a mișcat semnificativ. De la începutul invaziei nici o regiune ucraineană nu a fost capturată integral de ruși. Ultima localitate din regiunea Luhansk, rușii nu o pot captura de doi ani. Desigur, rușii o ambalează altfel. Raportează mai că în fiecare zi capturarea unei localități. Dar dacă te uiți pe hartă, linia frontului practic nu se mișcă."
În regiunea Donețk, rușii au capturat în trei ani doar trei mii de km pătrați, cu prețul unor pierderi colosale. Situația este raportată și de ucraineni, și de occidentali, și de ruși. Nici anul 2024 nu a fost mai productiv. Deși armata rusă a ocupat circa 4000 de km pătrați, înaintarea pe teritoriul ucrainean a readus în uz vechiul termen „carnea de tun”, spune Pavel Horea.
PAVEL HOREA, expert în securitate, WachDog: "Anul 2024 practic nu a schimbat substanțial formatul războiului, forțele ucrainene s-au aflat pe parcursul întregului an, în defensivă, încercând să stăvilească trupele rusești care înaintau încet. Dar, în a doua jumătate a anului 2024, ucrainenii au lansat un atac surpriză asupra regiunii Kursk din Federația Rusă. Au ocupat în mai puțin de o săptămână circa o mie de km pătrați."
Cum rușii cu propriile forțe nu au reușit singuri să elibereze acest teritoriu, au apelat la aliatul nord-coreean, care a trimis cca 11 mii de militari să lupte în regiunea Kursk, a precizat Pavel Horea.