0:00/ 0:00LIVEQuality1  AudioSubtitle
Delegațiile americană și rusă au început astăzi la Istanbul discuții privind normalizarea activității misiunilor lor diplomatice
Externe 10 aprilie 2025, 15:50 | 169

Delegațiile americană și rusă au început astăzi la Istanbul discuții privind normalizarea activității misiunilor lor diplomatice, relatează Reuters. Moscova este reprezentată de noul ambasador al Rusiei la Washington, Alexandr Darciev, iar Statele Unite - de adjunctul asistentului secretarului de stat, Sonata Coulter. „Ucraina nu este pe agendă”, afirmă oficialii de la Washington.

TAMMY BRUCE, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, SUA: "Ucraina nu este, absolut deloc, pe agendă. Aceste convorbiri sunt axate numai pe operațiunile ambasadelor, nu pe normalizarea relației bilaterale în general, care se poate produce, așa cum am observat, numai atunci când va fi pace între Rusia și Ucraina."

Principalul obiectiv, potrivit celor două părți, este restabilirea activității misiunilor diplomatice după ani de zile de dispute, acuzații reciproce de intimidare și chiar înghețarea unor proprietăți diplomatice care au complicat relațiile dintre cele două puteri nucleare. Atât Moscova, cât și Washingtonul s-au plâns în ultimii ani de dificultățile de a obține acreditări pentru propriii diplomați, ceea ce face activitatea ambasadelor extrem de dificilă. Rusia a precizat că inclusiv plata diplomaților a devenit dificilă din cauza restricțiilor occidentale, în timp ce diplomații americani susțin că mișcările lor sunt restricționate în Rusia. Ambele părți s-au plâns de intimidare, scrie Reuters.

Între timp, sediul NATO de la Bruxelles găzduiește joi o reuniune a „Coaliției voluntarilor”, la nivelul miniștrilor apărării, organizată de Regatul Unit și Franța, relatează DPA. Principalul subiect al reuniunii este analizarea modalităților de furnizare a securității în cel mai înalt grad în cazul unei încetări a focului în Ucraina, țară invadată de Rusia începând din februarie 2022. Londra și Parisul lucrează la înființarea unui contingent european care ar contribui la securitatea Ucrainei împotriva unor eventuale atacuri rusești.

Nu este clar totuși când și cu ce mandat ar putea fi trimise aceste trupe în Ucraina, unul dintre motive fiind acela că Statele Unite au refuzat până acum să participe la o misiune comună.

„Coaliția voluntarilor” este formată din 31 de țări, inclusiv România, care au promis sprijin consolidat pentru Ucraina împotriva agresiunii ruse și care este condusă de Regatul Unit și Franța. Inițiativa a fost anunțată în 2 martie de premierul britanic Keir Starmer, după summitul de la Londra privind Ucraina, desfășurat sub motto-ul „Securizarea viitorului nostru”.

Opinia ta contează. Comentează!