Un muzeu în memoria Mariei Bieșu a fost inaugurat în satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă
Un muzeu în memoria Mariei Bieșu a fost inaugurat în satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă. Sătenii au îmbrăcat straie de sărbătoare, au cântat și au depănat amintiri. Muzeul se află în Casa de Cultură din Volintiri și a prins viață datorită sătenilor, dar și localității Potlogi din România, care a venit cu o colecție inedită de fotografii ale artistei.
IGOR HÂNCU, primarul satului Volintiri, raionul Ștefan Vodă: "Deschiderea muzeului în cinstea Mariei Bieșu, poate e ambițios spus muzeu, poate de la început va fi ca un punct, un loc muzeistic în cinstea primadonei. Aș vrea acest muzeu să fie dedicat și culturii, doamna Maria Bieșu este legată de dezvoltarea culturii în Republica Moldova și în lumea întreagă. Meritele ei au fost prețuite atât în uniunea sovietică, în Europa și în toată lumea și noi nu trebuie să uităm de ea."
Locuitorii din Volintiri s-au adunat la copacul, unde copil fiind, Maria Bieșu obișnuia să vină aici cu animalele la păscut. Îmbrăcați în straie naționale, sătenii au cântat cântece de altădată.
IGOR HÂNCU, primarul satului Volintiri, raionul Ștefan Vodă: "De ce ne-am întâlnit la acest arbore, este un copac pe care toți locuitorii îl cunosc ca arborele Cernobay, un copac vechi, un copac bătrân, secular, are peste o sută de ani. La acest copac, marea interpretă Maria Bieșu, cât era copil, venea, am să-i spun așa cum este, venea cu vitele la păscut."
Sora mai mică a artistei, Parascovia Bieșu, își amintește cu nostalgie de vremea când, copile fiind, mergeau să pască vacile pe dealurile din satul Volintiri.
PARASCOVIA BIEȘU, sora Mariei Bieșu: "Da, se ducea, păștea vacile. Se ducea cu vaca și acolo se grămădeau mai mulți copii și împreună pășteau vacile acolo, apoi a ieșit cireada și dădeam vaca la deal și ea umbla la deal la prășit, cu mama alăturea. Mama îi dădea un rând. A lucrat. Vacanța de vară pe deal a fost. Cânta pe deal și când mergea la deal la prășit, se așeza în capăt, cu femeile și cântau."
Fiind studentă la conservator, marea artistă își petrecea vacanțele de vară în satul de baștină. Nici atunci nu-i era rușine să meargă la prășit sau la păscut vitele.
PARASCOVIA BIEȘU, sora Mariei Bieșu: "Venea acasă și-mi spunea: hai să cântăm, dar eu zic, eu nu pot cânta și ea îmi spunea: ai să anini una. Ia și cântă și cântam și eu. M-a luat și pe mine la Chișinău și am stat acolo 16 ani. -Și v-ați întors înapoi? -Apoi mama m-a chemat, zice: „Hai, că eu sunt bătrână și hai vină acasă.” Și am venit, mai târziu mama s-a dus la Chișinău și eu am rămas aici și acolo mama a și decedat. Mama și apoi Maria."
Maria Bieșu s-a născut pe 3 august 1935 în localitatea Volintiri, raionul Ștefan Vodă, într-o familie de oameni simpli. A debutat ca solistă în cadrul formației de muzică populară „Fluieraș” cu piesa „Struguraș de pe colină”, la un concurs raional, alături de celebrii Tamara Ciobanu și Serghei Lunchevici. Talentul muzical și dragostea pentru cântec le-a moștenit de la mama sa, cea mai bună cântăreață în satul natal. În 1951, Maria Bieșu a absolvit școala din Volintiri și a continuat studiile la o instituție de profil agrar din Leova. În 1967 a obținut titlul de „Cea mai bună Cio-Cio-san” la Concursul Internațional Miura Tomaki (Ediția I, Tokio, Japonia). Din acel moment, Maria Bieșu a început să fie invitată în juriu, la concerte sau să țină prelegeri la diverse instituții muzicale din Europa, America și Asia.