Peste 15 milioane de dolari au fost transferate din Federația Rusă, pe parcursul lunii septembrie, pentru coruperea alegătorilor
Politic 3 octombrie 2024, 19:57 | 802

Peste 15 milioane de dolari au fost transferate din Federația Rusă, pe parcursul lunii septembrie, pentru coruperea alegătorilor în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului din 20 octombrie. Potrivit Poliției, persoanele afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor au fost instruite să racoleze cetățeni care să voteze, contra plată, un anumit candidat la prezidențiale și să aleagă opțiunea „Nu” la referendum. Peste 70 de mii de oameni urmau să primească bani pentru a-și vinde votul. Astăzi, au avut loc mai multe percheziții în cadrul cauzei penale privind finanțarea ilegală a partidelor. Oamenii legii au publicat și interceptări în care cei vizați vorbesc despre sume de bani.

Banii, în sumă totală de 15 milioane de dolari, au ajuns la lideri ai oficiilor teritoriale, la activiști și simpatizați ai formațiunilor politice afiliate lui Ilan Șor. Este vorba despre 130 de lideri teritoriali, 1927 de președinți de sector, peste 50 de mii de activiști și peste 70 de mii de simpatizanți.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șef al IGP: "Menționez că doar la ziua de astăzi poliției îi sunt cunoscute transferurile sau acțiunile care se petrec de corupere a unor cetățeni în număr de 130 de mii de cetățeni."

Potrivit lui Cernăuțeanu, transferurile de bani au fost făcute pe conturile unor bănci din Federația Rusă. Doar în luna septembrie au fost transferate peste 15 milioane de dolari. Bănuiții au mai multe atribuții în coruperea alegătorilor. Instruirea cetățenilor se realizează prin grupuri de Telegram, fiind coordonată de persoane din Federația Rusă.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șef al IGP: "Au fost constituite câte o persoană la fiecare secție de votare. Avem activiști peste 50 de mii și acei simpatizanți care pur și simplu sunt corupți pentru a vota un concurent electoral."

Iar șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a avertizat că persoanele implicate vor fi pedepsite conform legii.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "Aceste persoane care au participat la aceste lucruri riscă nu doar o amendă de peste 37 de mii de lei, dar riscă și să fie confiscată contravaloarea. Și asta nu înseamnă că vom merge în Rusia ca să confiscăm banii de acolo. Noi avem dreptul legal să punem sechestre aici, în Moldova, pe proprietatea persoanei - mașină, teren, casă, ca să confiscăm contravaloarea banilor care au fost transferați din Rusia."

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și procurorii Anticorupție au efectuat un șir de percheziții în cadrul cauzei penale privind finanțarea ilegală a partidelor și a concurenților electorali. În timpul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, bani în valută și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală.

Opinia ta contează. Comentează!