În localitatea Băcioi prinde contur un proiect grandios - o nouă unitate militară
În localitatea Băcioi din preajma Chișinăului prinde contur un proiect grandios. Este vorba despre o nouă unitate militară, care întrunește condiții moderne de cazare și activitate, de studii și antrenamente pentru soldați. Când va fi gata, acolo vor fi dislocați toți militarii Brigăzii nr.2 Infanterie Motorizată „Ștefan Cel Mare”, a cărei clădiri au peste 60 de ani, iar probleme se înmulțesc de la o zi la alta.
Brigada nr.2 Infanterie Motorizată a fost dislocată pe un teren cu o importanță istorică, care datează din 1917, iar primele clădiri au fost construite de Armata Română. Ulterior, pe terenul respectiv au fost dislocate unități ale armatei sovietice, iar unele edificii au fost construite în anii 1950-1960.
DUMITRU PARFENIE, comandantul Brigăzii nr.2 Infanterie Motorizată: "Majoritatea clădirilor prezintă probleme de ordin tehnic și nu îndeplinesc condițiile minime de activitate a militarilor. La majoritatea din clădiri curg acoperișurile, sunt probleme cu tavanul, cu pereții, dar și cu rețelele inginerești, mai ales pe timp de iarnă. Vorbesc despre rețeaua de canalizare, apă, căldură șu nu în ultimul rând electricitatea."
Un alt motiv pentru care militarii întâmpină dificultăți este faptul că Brigada nr.2, cu o suprafață de 11,5 hectare, este amplasată chiar în orașul Chișinău.
DUMITRU PARFENIE, comandantul Brigăzii nr.2 Infanterie Motorizată: "Fiind dislocată la intersecția străzilor Belinski cu Vasile Lupu, care sunt două artere destul de importante și cu un trafic destul de încărcat. Toate acestea prezintă probleme la ieșirea și intrarea coloanelor tehnice militare, iar de multe ori suntem nevoiți să ne deplasăm noaptea. Dacă suntem impuși să o facem ziua, atunci blocăm traficul sau suntem noi blocați. Ulterior apar imagini cu noi pe internet."
Comandanții au tras concluzia că nu rentabil să investești într-o bază militară veche, care se află într-o zonă puternic urbanizată. Astfel, s-a decis construcția unei noi baze militare la Băcioi, care să includă cazărmi, săli de instruire, bloc alimentar, depozite, săli de sport și o zonă rezidențială pentru efectiv.
TUDOR LAȘCU, colonel, șeful Direcției Administrare Bunuri Imobile: "Niște elemente care la fel sunt foarte importante este zona de sport. Vom avea teren de fotbal, teren de minifotbal. Un alt element important este zona de parcare. În cadrul proiectării acestei unități militare se implementează cele mai inovative cerințe. Spre exemplu, amenajarea de mediu - înverzirea va fi la un nivel corespunzător."
Obiectul strategic ar putea fi dat în exploatare în anul 2027, iar toate cheltuielile până în prezent au fost efectuate din bugetul de stat, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.
ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: "Acest proiect a demarat în 2022 cu studiul de fezabilitate care a costat un milion de lei. Ulterior, au fost îndeplinite procedurile de proiectare a tuturor edificiilor și amenajarea teritoriilor. În 2023 bugetarea a fost de 50 de milioane. În anul 2024 Guvernul a alocat 251 de milioane de lei care au permis demararea lucrărilor pe care le vedeți aici, în proces."
Întregul reportaj îl puteți urmă în această duminică, la ora 19:00, la Patrula Jurnal TV.