Viktor Orban nu cedează
Liderii europeni, reuniți în cadrul summitului Consiliului European, examinează de ore bune subiectul privind deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Șefii de stat și de guvern au recunoscut că se așteaptă ca reuniunea să fie tensionată, cu negocieri care s-ar putea prelungi dincolo de ziua de vineri. Mai multe aflăm de la trimisul nostru special la Bruxelles, Iulia Sarivan.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a spus răspicat, atunci când a ajuns la reuniunea Consiliului European, că va bloca lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina. Orban a invocat corupția din Ucraina și alte preocupări pentru a-și justifica poziția.
VIKTOR ORBAN, premierul Ungariei: "Extinderea nu este o chestiune teoretică. Extinderea este un proces bazat pe merite, detaliat din punct de vedere juridic, care are condiții prealabile. Am stabilit șapte condiții și, conform evaluării Comisiei, trei dintre ele nu sunt îndeplinite. Nu există niciun motiv pentru a negocia acum aderarea Ucrainei. Nici măcar negocieri!
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat pentru Jurnal TV că discuțiile privind decizia de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova sunt complicate, dar liderii europeni trebuie să găsească un consens.
ROBERTA METSOLA, președintele Parlamentului European: "Continui să cred că vom ajunge la un rezultat pozitiv, că toate cele 27 de state membre vor susține decizia. Lucrurile sunt complicate. Negocierile de acest fel au fost complicate întotdeauna. Pentru Moldova aș spune că ar trebui să fiți mândri."
Mai devreme, șefa legislativului european, Roberta Metsola, a menționat că Ucrainei trebuie să i se ofere tot sprijinul pe care îl merită.
ROBERTA METSOLA, președintele Parlamentului European: "Ucraina ar trebui să primească sprijinul moral, financiar și politic pe care îl merită și noi toți avem nevoie de asta, pentru propria noastră securitate. Același lucru e valabil și pentru Republica Moldova, pentru Georgia, Bosnia și Herțegovina. De asemenea, aș vrea o decizie pozitivă în privința Shengen pentru România și Bulgaria."
Uniunea Europeană este gata pentru extindere, iar Ucraina a îndeplinit practic toate condiționalitățile, au mai declarat oficialii europeni.
OLAF SCHOLZ, cancelarul Germaniei: "Trebuie să progresăm și aceste procese de aderare sunt decizia Uniunii Europene. Noi suntem gata pentru extindere, discutăm cu statele din Balcanii de Vest, cu Ucraina, Moldova și Georgia și mai ales cazul Ucrainei. Noi credem că este un semnal necesar faptul că noi sprijinim toate activitățile Ucrainei."
JOSEP BORRELL: "Cred că Ucraina a făcut un efort enorm ca să îndeplinească condițiile. Noi, la Comisie, am prezentat un raport pozitiv și vom continua să apărăm acest raport pozitiv pentru deschiderea negocierilor cu Ucraina."
În ajunul summitului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa a lansat și desfășoară reformele politice necesare pentru a obține aprobarea. „Anul trecut, Ucraina a primit recomandări clare cu privire la modul de a merge mai departe și am adoptat legile cheie”, a subliniat Zelenski.