Scumpirea motorinei afectează fermierii, iar o parte dintre ei spun că riscă să falimenteze
Economic 15 martie 2022, 20:15 | 1074

Începe sezonul agricol, iar prețul carburanților, care crește zilnic, este o adevărată povară pentru agricultori. S-au scumpit și îngrășămintele, iar în aceste circumstanțe mulți riscă să falimenteze. Unii nici nu știu dacă vor avea posibilitate să înceapă lucrările. Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că Moldova trece prin cea mai profundă criză a prețurilor la produsele petroliere pe care a cunoscut-o vreodată.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Lipsa de concurență, monopol real în condițiile în care fictiv avem concurență a dus la ceea că săptămâna trecută piața a fost manipulată, iar prețurile au ajuns la un nivel care nu se încadrează în limita economică. În prezent, acest lucru îi afectează cel mai mult pe agricultori și transportatori împreună cu populația de rând, dar agricultorii trebuie să înceapă lucrările de primăvară și sunt afectați cel mai mult."

Anterior, cheltuielile agricultorilor pentru prelucrarea unui hectar de pământ ajungeau la 6-7 mii de lei. Acum însă, numai pentru motorină au nevoie de 3 mii de lei.

VASILE MÂRZENCO, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor: "Ce matematician și ce economist a aplicat așa o formulă ca ea să reflecte situația obiectivă de pe piață, dar nu interesele ascunse a cuiva? Noi vom lucra în pierdere. Ba mai mult, noi posibil nici să nu putem lucra. Acum nimeni nu oferă nimic în bază de contract. Eu sunt un producător mic, iar companiile care mă cunosc și față de care mi-am onorat mereu obligațiunile nu dau niciun gram de nimic fără plată preventivă. Este o situație neplăcută. Nu ne-a trecut nici prin vis că vom ajunge la așa zile."

VALERIU MIRONESCU, președintele Asociației Uniagroprotect: "Oare știu unii că astăzi agricultorii au rămas fără brațe de muncă, nu mai sunt oameni care ar putea să muncească, toți pleacă peste hotare. Este strigător la cer ce se întâmplă! Parcă intenționat se lovește în producătorii autohtoni! Este imposibil, pentru că fertilizanții, carburanții și protecția plantelor sunt trei piloni determinatori datorită cărora putem să ajungem la sfârșit de an cu recoltă. Noi nu avem bani, iar dacă nu investim acum în aceste componente nu vom avea rezultat. Va muri tot! Agricultorii vor cădea unul după altul."

Potrivit șefului Departamentului licențiere, monitorizare și control al ANRE, Andrei Adam, prețul la carburanți a fost afectat de situația actuală din Ucraina, iar panica și cererea consumatorilor au afectat și mai mult prețul de import.

ANDREI ADAM, șef al departamentului licențiere, monitorizare și control al ANRE: "Ce s-a întâmplat pe data de 25 februarie și pe 9 martie, când s-a scumpit motorina cu aproape 2 lei? Noi am avut o cerere excesivă. Asta a însemnat că balanța petrolieră de la noi din țară a migrat din comerț în rezervoare, în diferite tipuri de rezervoare. Asta înseamnă că media ponderată s-a modificat, iar fiecare partidă scumpă intrată în țară a influențat exponențial prețul mediu. Nu eu l-am influențat."

O soluție propusă de agricultori este compensarea accizelor la procurarea motorine și a taxei pe valoarea adăugată.

VALERIU MIRONESCU, președintele Asociației Uniagroprotect: "Statul trebuie să-și asume responsabilitatea, iar toate livrările facturate pentru lucrările agricole să fie cu accize zero și TVA zero. Permanent vezi în presă că vin ajutoare și resurse foarte mari din occident. Ar fi bine ca o parte din aceste ajutoare să fie vectorizate pentru acoperirea acestor două poziții."

Experții economici vor transmite în următoarele zile un document autorităților, care va conține o descriere a problemelor de pe piața petrolieră.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Să vadă în ce măsuri este posibil să vină cu mecanisme de sprijin și nu prin mecanisme indirecte, dar unul direct, TVA și accize. Aceasta nu este competența ANRE și nu ține de ANRE. Voi ați vociferat-o, iar noi o vom introduce-o."

De două săptămâni, prețul carburaților este în continuă creștere și atinge noi recorduri în fiecare zi. Pentru miercuri, ANRE a stabilit un preț-plafon la motorină de 26 de lei și 91 de bani litrul, iar la benzină – de 27 de lei și 72 de lei litrul.

Opinia ta contează. Comentează!