Guvernul a aprobat semnarea precontractului de cumpărare și deetatizare a 63,89% din acțiunile Moldindconbank
Guvernul a aprobat astăzi semnarea unui precontract privind cumpărarea şi deetatizarea acțiunilor nou-emise de Moldindconbank. Astfel, 63,89% din acțiunile nou-emise vor fi cumpărate de către Agenția Proprietății Publice (APP), la un preț de peste 760 milioane de lei.
După procurarea pachetului de acțiuni a băncii comerciale, APP îl va expune la vânzare ca pachet unic, pe piața reglementată a Bursei de Valori, prin intermediul licitației cu strigare. În același timp, vor fi asigurate condiții egale de participare la licitație pentru potențialii achizitori care au aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei. În următoarea etapă, Agenția Proprietății Publice va semna, în numele Guvernului, un antecontract cu achizitorul desemnat câștigător al licitației.
Pentru cumpărarea acțiunilor nou emise și acoperirea costurilor aferente cumpărării acțiunilor, Ministerul Finanțelor va aloca APP, circa 764 milioane de lei. Banii urmează să fie recuperați de la investitor.
Precizăm că, potrivit unor surse din sistemul bancar ale portalului Mold-Street, autoritățile acționează foarte operativ ca să vândă Moldindconbank imediat după alegerile parlamentare. Sursele citate susțin că până vineri, 1 ianuarie, Agenția Proprietăți Publice și compania bulgară „Doverie” ar putea semna deja contractul.
În prezent, la Chișinău, se află o delegație a companiei „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”, în frunte cu directorul executiv al acesteia și administratorul firmei Doverie Invest AD, Alexandre Hristov, care este o subsidiară a firmei Doverie United Holdong AD, creată special pentru această tranzacție. Pe 28 ianuarie, speakerul Andrian Candu a discutat cu directorul executiv, Alexandre Hristov, și cu membrul bordului Doverie United Holdong AD, Nikola Anastasov. Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, în cadrul întrevederii, reprezentanții companiei bulgare și-au exprimat încrederea că investiția anunțată va permite modernizarea sectorului, deoarece compania are o experiență internațională bogată în domeniul bancar. Asta chiar dacă grupul Doverie nu are astfel de activități, iar anterior atât Banca Națională a Bulgariei, cât și Banca Națională a Moldovei nu i-au permis să cumpere alte instituții financiare.