O nouă eră începe să capete contur în orașul Iargara
Jurnalul Săptămînii 24 august 2024, 20:08 | 1283

O nouă eră începe să capete contur în orașul Iargara, unde visul de ani al localnicilor devine realitate. Până nu demult, oamenii suportau lipsa apei potabile când secau fântânile, iar accesul la apă curată era un lux pe care puțini și-l puteau permite. Acum, însă, lucrurile s-au schimbat - datorită unui sprijin considerabil din partea Uniunii Europene, în gospodăriile din Iargara este apă. Autoritățile locale își doresc să dezvolte orașul și au demarat un proiect inovator pentru gestionarea deșeurilor. Astfel, comunitatea își trăiește acum prezentul cu mai multă speranță și optimism.

Imaginați-vă o comunitate, care, după ani de așteptare, se trezește la viață grație unui sprijin primordial. Este povestea unui loc unde visul de a avea apă curată la robinet nu mai este doar o promisiune, ci o realitate tangibilă.

CĂLIN JUCOVSCHI, reporter Jurnal TV: "Iargara este unul dintre orașele care se dezvoltă rapid datorită sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeană. În ultimii ani, cei aproape patru mii de locuitori au beneficiat de mai multe proiecte, cel mai important fiind conectarea la sistemul de aprovizionare cu apă."

Într-un cadru unde tradiția se întâlnește cu modernitatea, Uniunea Europeană a întins o mână de ajutor și a transformat fiecare gospodărie din Iargara într-un veritabil izvor de speranță. Acum, de la prima rază de soare până la căderea nopții, oamenii se bucură de un dar prețios: apa curată, care aduce un nou început.

EUGENIU MUTAF, primarul orașului Iargara: "Este vorba de o investiție de aproape 100 de milioane de lei. A fost proiectat în perioada 2019-2021 și construit în patru localități - Iargara, Filipeni, Cupcui și Romanovca sistemele interioare. Orașul Iargara a rezolvat problema în mărime de 100%. Au fost construite încă 36 de kilometri de magistrale, peste 1.500 de conexiuni a gospodăriilor casnice, toți agenții economici, toate instituțiile publice au fost conectate la sistemul de apă."

Astăzi, în orașul Iargara, nu există gospodărie care să nu aibă apă potabilă la robinet. Această inițiativă aduce o schimbare semnificativă în viața comunității, ne spune primarul Eugeniu Mutaf.

EUGENIU MUTAF, primarul orașului Iargara: "Afară anul acesta am avut o perioadă de secetă și călduri mari, dar nu am simțit problemele pe care le simțeam în alți ani. Asta înseamnă că am făcut un lucru mare împreună cu partenerii noștri și am rezolvat o problemă enormă pentru localitate. Ne mândrim și le spunem un sincer mulțumesc că sunt alături, au fost alături și sunt convins că vor fi alături și în viitor."

Aceste schimbări au adus bucurie în casele oamenilor. Mulți dintre ei au așteptat ani buni aceste îmbunătățiri și acum se declară mulțumiți de noile condiții.

Proiectul a fost finanțat de Ministerul german pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

CĂLIN JUCOVSCHI, reporter Jurnal TV: "Un oraș european este un oraș curat. Tocmai de aceea autoritățile locale au implementat un proiect pentru gestionarea deșeurilor. Astfel, fiecare gospodărie va fi dotată cu tomberoane de sortare a sticlei, plasticului și deșeurilor organice."

Autoritățile locale au făcut acest pas important pentru a proteja mediul.

EUGENIU MUTAF, primarul orașului Iargara: "Doi ani în urmă, împreună cu Agenția Austriacă de Dezvoltare am pus pe picioare un nou proiect. Este vorba despre îmbunătățirea managementului deșeurilor solide în orașul Iargara și localitățile vecine. La prima etapă era doar o idee, dar ideea a prins viață, iar astăzi prin intermediul fondurilor Uniunii Europene am pus pe picioare acest sistem.Scopul nostru este să avem un mediu și localități curate, o educație bună din partea cetățenilor, pentru că asta presupune să-i educăm."

Grație acestui proiect, în oraș vor fi create noi locuri de muncă. Asta înseamnă salarii, achitarea impozitelor la administrația publică locală și un serviciu mai calitativ. Echipamentul și tehnica pentru gestionarea deșeurilor din localitate a fost deja procurată.

SILVIA LEON, operator al întreprinderii de servicii și salubrizare: "Am beneficiat de cinci mii de tomberoane dintre care am de 240 de litri și de 120. Acestea din urmă vor fi repartizate la fiecare gospodărie - unul negru pentru deșeuri menajere și unul galben pentru deșeuri reciclabile. Am beneficiat și de tomberoane de 1.100 de litri care vor fi repartizate la agenții economici pentru sticle. Am beneficiat și de o autospecială și un excavator care ne va ajuta să gestionam cât mai bine acest orășel. Noi le suntem recunoscători pentru sprijinul acordat și mulțumim că au ales localitatea noastră."

Autoritățile locale urmează să primească și un utilaj special pentru punctul de sortare a deșeurilor, iar din 2025 sistemul va fi unul funcțional. Deși proiectul este încă în faza de implementare, oamenii așteaptă cu nerăbdare schimbările ce vor urma.

Primarul localității subliniază importanța acestui parteneriat și recunoaște că, fără ajutorul european, schimbarea în bine ar fi rămas doar un vis.

EUGENIU MUTAF, primarul orașului Iargara: "Eu sper că nu ne vom opri aici. Avem de trăit, avem de mers înainte și trebuie să rezolvăm multe probleme, iar investițiile și sprijinul din partea Uniunii Europene este unul benefic. Noi îl primim cu mare drag și vom fi alături ca să facem și alte proiecte, rezolvând problemele esențiale pe care le au localitățile."

Orașul Iargara privește acum cu încredere spre viitor, mulțumită unei viziuni comune și a sprijinului european.

Opinia ta contează. Comentează!