Armașu: Intervenția BNM, justificată
Economic 13 aprilie 2022, 17:19 | 2195

Intervențiile semnificative ale Băncii Naționale pe piața valutară locală au avut efect, afirmă șeful BNM, Octavian Armașu. Deși, drept urmare, activele oficiale de rezervă au scăzut radical și au înregistrat, la sfârșitul lunii martie 2022, cu 647,3 milioane de dolari mai puțin față de luna octombrie 2021, Armașu spune că acțiunile au fost justificate. În caz contrar, urmările ar fi fost mult mai grave.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernator BNM: "În toamnă, a fost declanșată așa-numita „criză a gazelor”. Nivelul de acoperire a cererii de oferta de valută a căzut mult sub 30%. În așa condiții BNM nu putea să nu intervină. Dacă BNM nu intervenea la acel moment, noi am fi avut o depreciere masivă a leului și poate chiar temporară, dar ar fi fost un șoc foarte mare pe care l-ar fi resimțit toți Mai cu seamă, asta ar fi dus la creștere și mai mare a prețurilor la gaz, la creșterea prețurilor la energia electrică și după asta, în lanț, un val al inflației și mai mare 2:25."

Armașu a mai spus într-un interviu oferit presei că războiul ruso-ucrainean a creat o mare nervozitate pe piață.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernator BNM: "Am văzut o anumită retragere de depozite. Am văzut că anumiți agenți economici, anumite persoane fizice au purces la convertirea depozitelor pe care le aveau în lei moldovenești - în valută. Urmând aceeași logică, BNM a intervenit și a pus la dispoziția pieței valuta necesară ca să calmăm spiritele din piață. Imediat ce spiritele s-au calmat, situația s-a inversat și noi iarăși, în a doua parte a lunii martie, începutul lui aprilie, suntem în situația când procurăm valută de pe piață și restabilim treptat rezervele valutare ale BNM."

Potrivit lui Armașu, experții BNM analizează noile tendințe și evoluții din economie pentru a reveni în luna mai asupra unei noi prognoze privind inflația. Guvernatorul Băncii Naționale a mai atenționat autoritățile asupra unui fenomen care capătă amploare și influențează direct procesul inflaționist.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernator BNM: "Ceea ce observăm mai recent este o propagare nouă a unui val de, economie tenebră, de evaziune fiscală, în special ce ține de salariile în plic. Salariile în plic se achită de către angajatori pentru a le compensa angajaților faptul că cresc prețurile, dar totodată să evite plata la buget și astfel acest fenomen are un impact și mai mare asupra inflație. Sperăm că autoritățile fiscale din Republica Moldova vor lua în seriozitate acest fenomen și vor interveni."

Guvernatorul Armașu a mai spus că se atestă tot mai multe cazuri când cetățenii nu mai fac față datoriilor pe care și le-au asumat față de creditori. BNM și Comisia Națională a Pieței Financiare au elaborat în acest sens o serie de regulamente privind creditarea responsabilă sau creditarea prudentă.

Opinia ta contează. Comentează!