IONIȚĂ: Panica cetățenilor de a cumpăra valută a adus caselor de schimb valutar supraprofituri de 30 milioane lei
Graba unor cetățeni de a-și converti economiile în valută a adus băncilor și caselor de schimb valutar un supraprofit de 30 de milioane de lei, în ultimele trei săptămâni. Despre acest lucru vorbește expertul economic Veaceslav Ioniță, potrivit căruia, deciziile cetățenilor, bazate pe panică, nu au un raționament economic. Ioniță afirmă că Banca Națională are suficiente rezerve valutare pentru a interveni pe piață în caz de necesitate.
În situații de criză, cetățenii se agită și aleargă la casele de schimb valutar. Războiul este o situație ieșită din comun, respectiv și panica este mult mare, explică Veaceslav Ioniță. Astfel, în trei săptămâni de panică, persoanele fizice au procurat cel puțin 90 de milioane de dolari în diverse valute.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Respectiv, companiile au reușit să încaseze suplimentar de pe noi cel puțin 30 de milioane de ei. Când zic 30 de milioane de lei, am luat media săptămânală - câtă valută cumpără moldovenii. Moldovenii, în fiecare săptămână, vând cam 75 de milioane de dolari în diferite valute și cumpără 30 de milioane. Bănuiesc că săptămâna aceasta a fost cu mult mai agitată. De aceea, pierderile au fost mult mai mari. Dar îi înțeleg pe cetățeni. A fost un stres, a fost o frică și ne-a costat atâția bani. Lucrurile s-au liniștit acum."
Veaceslav Ioniță spune că agitația pe piața valutară a început pe 24 februarie și a fost legată direct de războiul ruso-ucrainean. Fenomenul s-a simțit cel mai mult în a doua săptămână de război, atunci când marja comercială la euro, stabilită de casele de schimb valutar, a ajuns la 89 de lei pentru 100 de euro, ceea ce a fost o marjă de opt ori mia mare decât marja obișnuită.
Potrivit expertului, în perioadă de panică, casele de schimb valutar majorează enorm cursul de vânzare a valutei și lasă la un nivel scăzut cursul de cumpărare, ceea ce alimentează și mai mult panica. Acum însă, leul moldovenesc revine la cursul obișnuit, iar marja comercială revine și ea la parametrii normali.